Подправка, която регулира кръвната захар и помага на кърменето

59145
Подправка, която регулира кръвната захар и помага на кърменето
Снимка: Flyout / CC BY-SA 3.0

Сминдухът е универсална билка, която се използва от векове не само като подправка за подобряване на вкуса на различни ястия, но и като мощно лечебно растение. Ботаническото ѝ наименование Trigonella foenum-graecum отразява точно нейното историческо значение и културна значимост. Въпреки че сминдухът придава специфичен аромат и вкус на ястията по света, той предлага безброй ползи за здравето, които го правят много повече от подправка.

Едно от забележителните лечебни свойства на сминдуха е способността му да регулира нивата на кръвната захар. Проучванията показват, че семената от сминдух съдържат съединения, които могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност и понижаване на нивата на кръвната глюкоза. Това го прави ценно природно средство за хора с диабет или такива, които са изложени на риск от развитие на това състояние.

Тази подправка сваля холестрола на мига

Освен това сминдухът традиционно се използва за засилване на лактацията при кърмещи майки. Смята се, че той стимулира производството на мляко благодарение на галактогенните си свойства. Кърмещите жени често включват сминдух в диетата си или приемат добавки сминдух, за да стимулират притока на мляко и да осигурят достатъчно количество за своите бебета.

Сминдухът притежава и противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Семената му съдържат съединения като диосгенин, за които е установено, че намаляват възпалението и предпазват от оксидативен стрес. Тези свойства правят сминдуха полезен за хора със заболявания като артрит, астма и кожни заболявания.

Освен това сминдухът се използва като средство за подпомагане на храносмилането. Той може да помогне за облекчаване на лошото храносмилане, подуването на корема и запека. Съдържанието на фибри в сминдуха спомага за регулирането на движението на червата и за здравословна храносмилателна система. Освен това се смята, че сминдухът стимулира апетита, което го прави полезен за хора, които се борят със слаб апетит или анорексия.

Лечебните ползи от сминдуха не се ограничават само до вътрешна употреба. Той има и външно приложение. Сминдухът може да се използва локално за успокояване на кожни раздразнения, намаляване на акнето и насърчаване на заздравяването на рани. Неговите противовъзпалителни и антимикробни свойства допринасят за ефективността му при лечението на различни кожни заболявания.

Семената от сминдух са истинско чудо за тялото, лекуват няколко болести

Освен това сминдухът се свързва с потенциални ползи за здравето на косата. Смята се, че той укрепва космените фоликули, предотвратява косопада и насърчава растежа на косата. Много продукти за грижа за косата вече включват сминдух като съставка поради съобщените положителни ефекти върху косата и скалпа.

Сминдухът е много повече от подправка, използвана в кулинарията. Широкият спектър от лечебни свойства, включително ролята му в регулирането на нивата на кръвната захар, засилването на лактацията, намаляването на възпаленията, подпомагането на храносмилането и насърчаването на здравето на кожата и косата, го правят ценна билка в традиционната и алтернативната медицина. Независимо дали се използва в ястия, или като естествено средство за лечение, сминдухът продължава да впечатлява със своите универсални и полезни характеристики.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com