Полезно ли е киселото мляко за възрастните хора – кога ДА и кога НЕ

50075
Полезно ли е киселото мляко за възрастните хора – кога ДА и кога НЕ
Снимка: iStock/Guliver

Българското кисело мляко е известно със здравословните си ползи далеч извън границите на страната ни. Едва ли има българин, който да не е чувал за  Lactobacillus bulgaricus – полезната бактерия в киселото ни мляко. Ценен естествен източник на пробиотици, то се счита за цяр, лекарство, вкусно удоволствие и изключително пълноценна храна, подходяща за профилактика и подпомагане на лечението на редица заболявания. Обаче полезно ли е киселото мляко за възрастните хора, или те следва да го избягват? Ще се учудите, че толкова благотворна за здравето храна крие и своите отрицателни въздействия и рискове, когато възрастните хора я поставят ежедневно на трапезата си, считайки че така осигуряват на тялото си ценни витамини, минерали и незаменима полза за здравето си.

Полезно ли е киселото мляко за възрастните хора – кога ДА?

Сред най-значимите и често срещи проблеми при възрастните хора са свързаните с опорно-двигателния апарат и костите. Много от тях страдат от остеопороза или проблеми с оралното здраве, чието решение се подпомага от калция в киселото мляко. За какво друго е полезна консумацията на българско кисело мляко?

-  Подпомага храносмилателните процеси, а възрастните хора и особено онези, които са на прага на третата възраст, често страдат от запек и храносмилателни проблеми, както и от дисбаланс на бактериите в стомаха и червата си. Приемът на тази храна облекчава възрастните хора, доставя им ценни пробиотици и се грижи за стомашно-чревното им здраве.

-  Според Американската асоциация по сърдечни заболявания киселото мляко помага за съхраняване на здравето на сърцето и съдовете, като по този начин е чудесно средство за профилактика на инфаркта и други съдови инциденти, които най-често покосяват именно възрастните хора. Ежедневната консумация на кисело мляко помага на възрастните и да поддържат показателите на апарата си за кръвно налягане в нормални граници.

Хапвайте по една кофичка кисело мляко всеки ден и ще забравите за доста проблеми!

-  Киселото мляко е пълноценен помощник на имунната система. Голяма част от нея се намира именно в червата и стомаха, което, макар да ви звучи странно, е доказан факт. Щом киселото мляко подпомага нормалното функциониране на стомаха, то същото е и помощник на имунната система, източник на здраве.

-  Ако се колебаете полезно ли е киселото мляко за възрастните хора с диабет, то следва да знаете, че резултатите от изследване по темата красноречиво сочат, че ежедневната консумация на кисело мляко помага за понижаване на нивата на холестерола, което е важно за страдащите от това тежко хронично заболяване.

-  С възрастта тонусът, мускулната сила намаляват, ограничава се подвижността при възрастните хора. Тъй като киселото мляко съдържа много качествени аминокиселини, американско проучване препоръчва ежедневно да го приемат възрастните хора, за да поддържат мускулната си маса.

5 ПОЛЗИ да ядем редовно кисело мляко

Полезно ли е киселото мляко за възрастните хора – кога НЕ?

-  Киселото мляко е идеално за диетата ви за отслабване, тъй като е нискокалорично. Това означава, че, ако се приема вместо храна от възрастните хора или като заместител на едно хранене, ще доведе до загуба на тегло, което е крайно непрепоръчително и нежелано при хората от третата възраст освен ако не са със свръхтегло.

-  Възрастните хора не усвояват изцяло млякото за разлика от децата и младите, което носи известен риск за здравето.

-  Млякото съдържа естрогени, които не са необходими на възрастните хора, нещо повече – увеличеният прием на естрогени може да увеличи и риска от онкологично заболяване.

Ще познаете ли кой е измислил киселото мляко?

-  Ако млякото е с изтичащ срок на годност, възрастните хора следва да не го консумират, тъй като са по-уязвими към стомашно-чревни проблеми, отколкото младите. Мляко, чиито срок е към края си, следва да избягват и хората с отслабена имунна система, децата, бременните и хронично болните.

-  Киселото мляко не е полезна храна и за възрастните хора с изключително отслабена имунна система – например страдащи от онкологични заболявания или лекуващи се с химиотерапия и прочие. Те не трябва да го консумират, тъй като, макар да се случва рядко, живите бактерии в киселото мляко могат да причинят заболяване при възрастните хора с изключително отслабена имунна система.

-  Кисело мляко следва да не консумират и възрастните, които са чувствителни или алергични към лактоза и млечни продукти като цяло.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация. В идеалния вариант ще се консултирате с вашия лекар относно консумацията на кисело мляко – в какви количества е полезно за вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com