Помага ли киселото мляко при стомашен вирус?

17705
Помага ли киселото мляко при стомашен вирус?
Снимка: iStock/Guliver

Симптомите на стомашния грип често показват появата на норовирус - вирус, който засяга червата и обикновено продължава между един и три дни. Въпреки че киселото мляко има много ползи за здравето на червата, може да искате да помислите два пъти дали да посегнете към контейнера, когато се възстановявате от стомашен вирус.

СТОМАШЕН ГРИП

Ако изпитвате чревни симптоми, като диария и повръщане, има вероятност да имате т.нар. норовирус или остър гастроентерит. Според експерти симптомите на стомашния грип включват: 

  • Гадене
  • Треска
  • Главоболие
  • Диария
  • Болки в стомаха
  • Болки в тялото

Разберете кое кисело мляко е най-полезно за Вас

Симптомите обикновено се появяват около 12 до 48 часа след излагане на норовирус, а възстановяването обикновено отнема от един до три дни. Ако симптомите продължат, те могат да доведат до дехидратация, която се състои в намаляване на уринирането, замаяност и сухота в устата.

Експерти препоръчват храни за консумация след стомашен вирус, които включват лесни за храносмилане храни като препечени филийки, крекери, банани и ориз. Докато се възстановявате, можете също така да опитате да изчакате няколко часа, за да ядете твърди храни, и да пиете течности без кофеин (като спортни напитки, бистри бульони, чиста сода и вода). Експертите също така споделят няколко съвета за предотвратяване на разпространението на гастроентерит, които включват да стоите далеч от големи групи, докато симптомите не преминат, да миете ръцете си често и като цяло да спазвате добра хигиена.

Защо трябва да консумираме по-често кисело мляко?

КИСЕЛО МЛЯКО ПРИ СТОМАШЕН ГРИП

Също толкова важни, колкото и храните, които трябва да приемате, за да се възстановите от стомашния вирус, са и храните, които трябва да избягвате. Експерти предлагат да се избягват кофеин, алкохол, никотин, мазни или силно подправени храни и млечни продукти. Тъй като киселото мляко е млечен продукт, то по принцип не се препоръчва за възстановяване от стомашен грип. 

Въпреки това някои експерти препоръчват увеличаване на киселото мляко "съдържащо живи култури" като промяна в хранителния режим, докато се възстановявате от остра диария. Въпреки че има някои доказателства за ползите от пробиотиците за червата, ефективността на киселото мляко за подпомагане на възстановяването от стомашен вирус е малко вероятна.

Едно проучване от октомври 2015 г. установява, че консумацията на кисело мляко няма положителен ефект върху резултатите от острия гастроентерит при хоспитализирани деца, въпреки че авторите на проучването заявяват, че "доказателствата трябва да се разглеждат с повишено внимание". Друго проучване от ноември 2018 г. установява, че сред децата в предучилищна възраст с остър гастроентерит, тези, на които е даден Lactobacillus rhamnosus, щам на бактерии, който понякога се среща в киселото мляко, нямат по-добри резултати от възстановяването, отколкото тези, които са получили плацебо.

5 ПОЛЗИ да ядем редовно кисело мляко

ПОЛЗИ ОТ КИСЕЛОТО МЛЯКО

Като цяло киселото мляко може да не е най-добрият вариант за възстановяване от стомашен вирус, но това не означава, че то няма други фантастични ползи за здравето. Експерти обясняват, че киселото мляко съдържа редица важни хранителни вещества, като протеини, фосфор и витамини от група В. То също така съдържа калций и витамин D, които са важни за изграждането на здравината на костите. 

Твърди се, че киселото мляко увеличава разнообразието на микробиотата в червата и е доказано, че липсата на определени бактериални щамове в организма може да играе роля при някои състояния, като затлъстяване, синдром на раздразнените черва и някои видове хронични възпалителни заболявания.  

Освен това е доказано, че киселото мляко може да предпазва от увеличаване на теглото, да понижава риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Така че, макар да не се обръщате към киселото мляко за възстановяване след стомашен вирус, може би си струва да отбележите здравословните му дългосрочни ефекти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно