Преработената храна: Скритата заплаха във всеки дом

1908
Преработената храна: Скритата заплаха във всеки дом
Снимка: iStock/Guliver

Преработената храна сама по себе си не е вредна, ако се консумира с мярка. Проблемът възниква, когато се прекалява с консумацията й, което е склонност, свързана с нейната по-ниска способност за засищане и удовлетворение, което води до преяждане и отрицателни последици за здравето и фигурата.

Но да не преписваме цялата вина само върху преработената храна. Важно е да се подчертае, че включването на умерено количество преработена храна в пълноценен, здравословен хранителен режим, при спазване на общия калориен прием за деня, може да бъде безопасно и дори полезно.

Още: 9 опасни навика от ежедневието, за които не подозирате

Калорийният баланс играе ключова роля за определяне на композицията на тялото, следователно, за здравето. При правилно балансиране на приетите калории за деня, включването на преработена храна не би трябвало да има отрицателни последици.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че не всички преработени храни са еднакви. Има разлики в състава на микронутриентите между преработените и непреработените храни. Например, много от пакетираните преработени храни имат влошен състав на витамини и минерали, поради процесите на преработка.

Също така, има разлики в потенциала на засищане между преработената и непреработената храна. Непреработените пълнозърнести храни обикновено са по-насищащи, докато някои преработени храни могат да бъдат незасищащи, като същевременно съдържат по-малко полезни хранителни вещества.

Термичният ефект на храната представлява важен аспект от нашето здравословно хранене и метаболизъм. Дори когато две храни имат сходни количества калории и макронутриенти, те могат да имат различен термичен ефект, което означава, че тялото изгаря различни количества калории, за да ги усвои.

Проучванията показват, че непреработените храни имат по-висок термичен ефект в сравнение с преработените. Например, в едно проучване сравняващо непреработени пълнозърнести храни с рафинирани (преработени) такива, участниците, приемащи пълнозърнестите, изразходвали повече калории за усвояването на храната си. Също така, друго проучване показало, че консумацията на преработени храни не влияе отрицателно върху здравето.

Въпреки това, ако целта ви е отслабване, непреработените храни са по-подходящ избор, тъй като те имат по-висок термичен ефект и помагат за по-ефективното изгаряне на калории. С други думи, докато преработените храни не са вредни за здравето, те може да не бъдат най-подходящият избор при отслабване, където е важно да се контролира общият калориен прием.

Още: 4 безценни съвета за любителите на вредни храни

Обаче, преработените храни все пак могат да бъдат полезни за хора, които имат нужда от допълнителни калории или се стремят към по-бързо отслабване. Те осигуряват удобство и помагат на хората с ограничен бюджет да се хранят достатъчно и достъпно.

Консумацията на преработена храна трябва да бъде умерена и съобразена с общия хранителен режим. Подходящото балансиране на храната и включването на разнообразни, непреработени храни могат да допринесат за подобряване на здравето и физическата форма. Важно е да се избягва прекомерното консумиране и заместването на здравословните храни с преработени алтернативи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com