При кои заболявания започва да пада косата?

4347
При кои заболявания започва да пада косата?
Снимка: iStock

Забелязвате, че косата ви започва да окапва и се чудите каква е причината. Понякога косопадът е симптом за някои заболявания, затова е важно да разберем на какво точно се дължи.

Ето някои от заболяванията, които се проявяват най-напред със загуба на коса.

1. Диабет
Загубата на коса при диабет може да възникне по много начини. Неконтролираните нива на кръвната захар могат да доведат до увреждане на съдовете и тъканите, което в крайна сметка засяга способността на тялото да произвежда нова коса. Но вторичните медицински състояния, произтичащи от диабет, също могат да доведат до косопад. Например, проблемите с щитовидната жлеза и алопеция ареата са сред известните причини за косопад.

2. Лупус
Лупус е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените органи и тъкани на пациента. Много части на тялото ще бъдат засегнати от системно възпаление, включително кожата, ставите, бъбреците, основните органи и здравите червени кръвни клетки. Възпалението на лицето и скалпа пречи на фоликулите да създават коса, нарушавайки цикъла на растеж на косата.

Това е тайната съставка за спиране на косопада

Второ, лекарствата, предписани за лечение на лупус, могат да оставят космените фоликули неактивни чрез потискане на определени телесни системи, включително растежа на нова коса. Промените в структурата на косъма могат да го направят чуплив, причинявайки счупване в корена. Хора, страдащи от лупус, може да изглежда, че губят коса, макар все още да имат такава.

3. Рак
Ракът е сред медицинските състояния, причиняващи косопад. Многобройни лечения (по-специално химиотерапия или лъчетерапия) могат да накарат пациентите да загубят коса и да им попречат да произвеждат повече. Това може да засегне космите по скалпа, както и миглите, пубиса, веждите и др. Степента на загуба на коса може да зависи от използваните лекарства, тяхната дозировка и метода на приложение.

Лечението на рак обикновено води само до временна загуба на коса, тъй като повечето от космените фоликули все още са способни да произвеждат коса. Растежът на косата има тенденция да се нормализира веднага след края на лечението на рака. В някои случаи обаче лъчелечението може да доведе до трайна загуба на коса.
И накрая, загубата на коса и ракът често могат да влошат основното състояние поради добавените нива на стрес и по-ниското самочувствие.

4. Анемия
Тъй като анемията нарушава нивата на хемоглобина и ограничава количеството кислород, транспортиран до фоликулите, косата може да не е в състояние да расте по обичайния си начин.

Загубата на косата при анемията е в резултат на това, че тялото отклонява кислорода от несъществените клетки (включително фоликулите), за да помогне на критичните функции и органи да работят както трябва. Космените фоликули няма да могат да преминат от етапа на покой от цикъла на растеж към етапа на растеж, което води до загуба на коса. Недостигът на желязо е честа причина за анемия. Загубата на коса може да не е постоянна.

5. Инфекции на скалпа
Различни инфекции на скалпа причиняват загуба на коса, включително:
* себореен дерматит
* трихофития
* псориазис
* фоликулит
Всяка от тези инфекции може да наруши функцията на космените фоликули и да попречи на растежа на косата..

6. Заболявания на щитовидната жлеза
Неактивната или свръхактивната щитовидна жлеза може да доведат до загуба на коса, ако не се лекуват. Заболяването на щитовидната жлеза причинява загуба на коса в резултат на хормонални промени, настъпващи поради промяна в нивата на щитовидната жлеза. 

Страдате от есенен косопад – ето какво е вашето спасение

7.Синдром на поликистозните яйчници (PCOS)
Жените произвеждат мъжки хормони, наречени андрогени. Освен че предизвикват пубертета, андрогените играят огромна роля в наследствената загуба на коса и са признати за причина номер едно за мъжката плешивост и женския косопад.

Синдромът на поликистозните яйчници причинява излишно производство на андрогени, което води до вирилизация. Това означава развитие на по-мъжки черти, включително повече коса на необичайни места, като например лице, гърди, врат, корем.
Синдромът на поликистозните яйчници (и допълнителните андрогени) също засягат космените фоликули на скалпа, причинявайки изтъняване отпред и отдръпване на линията на косата.

8. Сифилис
Сифилисът е бактериална инфекция, която има няколко етапа, предава се предимно чрез полов акт. Често срещан симптом на ранен стадий на сифилис са възпалените гениталии, ректума или устата. Това се нарича първичен сифилис. Хората обикновено забелязват загуба на коса като част от вторичен сифилис, който се появява няколко седмици по-късно.

Сифилисът и косопадът обикновено се проявяват под формата на неравномерен косопад. Може да развиете малки плешиви петна или състоянието може да засегне равномерно целия ви скалп в голяма област. По време на този тип косопад не се образуват белези, така че косата обикновено може да порасне отново с лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com