Страдате от есенен косопад – ето какво е вашето спасение

26394
Страдате от есенен косопад – ето какво е вашето спасение
Снимка: iStock

Виждате косми по четката си? Това е нормално – всеки човек губи по 50-100 косъма дневно, като на тяхно място израстват нови. Това се случва незабележимо – косата ви не губи плътност, не изглежда оредяла, не забелязвате участъци в косата, през които прозира буквално кожата на главата ви. Ако обаче косата видимо оредява и в шепите ви остава много от нея по време на най-обикновената ежедневна грижа, то вероятно имате проблем – косопад, познат още като алоцепция.

Той засяга както жените, така и мъжете, макар да се различава при двата пола, като причините също могат да бъдат различни – от хормонални промени, през неправилна грижа за косата до сериозно заболяване. Има и косопад, който е сезонно обоснован. Такъв е познатият на повечето дами есенен косопад. Вижте възможните причини за косопада и как да се справите с него, за да възвърнете плътността на косата си и своето самочувствие.щ

Тези витамини водят до косопад

Причини за косопад

Американската академия по дерматология определя 18 основни причини за загуба на коса, част от които са:

  • Прием на медикаменти – например лечението на онкологичните заболявания води до частична или пълна загуба на коса.
  • Възрастови изменения – с възрастта растежът на косата се забавя и това води до видимо уредяване. В един момент космените фоликули спират да растат, което води до изтъняване на косата на скалпа.
  • Вид алоцепция, при която тялото атакува космените фоликули. Заболяването е свързано с имунната система, но не с това, че е слаба, а че действа погрешно – разпознава собствените клетки като врагове. Доближава се до автоимунните заболявания. Диагностицирано и лекувано, това заболяване се повлиява успешно.
  • Болест, стрес, раждане на дете. Няколко месеца след раждане, операция или заболяване може да забележите косопад. Това е свързано със стреса, който тялото е преживяло. Всъщност психическият стрес също може да доведе до косопад. Прекомерното притесняване, психическата преумора и различни неприятни житейски събития като загуба на близък или на работното място, могат да доведат и до загуба на коса.
  • Инфекция за скалпа.
  • Интоксикация.
  • Хронични заболявания, свързани с хормоните и т.н.

Къде обаче остава сезонният косопад, какво причинява есенен косопад и как да се справим с него?

Причини за есенен косопад

Причините за есенния косопад са разнообразни. Сред тях са както неправилна грижа през лятото и изтощаване на косата от летните удоволствия, така и самият факт, че през лятото кожата на главата се нуждае от защита от слънцето и броят на космите, с които иначе се разделяте всеки ден, намалява. Тези косми ще паднат „на куп“ през есента, което създава усещането за косопад.

Друга причина е свързана с по-честите простудни и вирусни заболявания, от които страдаме през есента, а косата е свързана с общото здравословно състояние – колкото по-често се разболявате, толкова по-вероятно е да губите коса.

Хормонални промени и промени в работата на щитовидната жлеза също могат да се крият зад усиления есенен косопад.

Как да се справим с досадния есенен косопад?

Докато за косопада, причинен от болест, възраст, бременност, медикаменти и прочие има точно определено лечение, или пък няма – приема се за нормален и очакван като изтъняването на косата с възрастта, то справянето с есенния косопад следва да е комплексно и за включва вътрешна и външна грижа. Тайна и вълшебна рецепта обаче няма. Само комплексна грижа може да ви избави от есенния косопад, а тя включва:

Забравете за падането на косата при миене - ето какво се прави

  • Грижа за здравето и грижа за косата отвътре. Тук специалистите включват промяна в менюто и прием на витамини и минерали. Може да разчитате на препарати за вътрешен прием, съдържащи съставки, специално селектирани за косопад, или да доставите на тялото си всичко, което му е необходимо, хапвайки правилната храна – богати на мастни киселини храни като авокадо, бадеми, органично кокосово масло и сьомга. От витамините и минералите особено ценен е витамин В7, който стимулира растежа на нова коса.
  • Външни грижи. Тук се включват не само правилното измиване и подходящата маска, но скъсяването на косата, временно преустановяване на термичната обработка и боядисването на косата, изборът на нови продукти за грижа, съобразени с текущото състояние на косата и подходящи за косопад.

Само при адекватен и цялостен подход може да се справите по-бързо с есенния косопад, който ще отмине, но е важно да съхраните колкото може по-добре косата си, докато страдате от него, за да не посрещнете зимата с уредяла грива.

Спешна помощ при есенен косопад

Нуждаете се от спешно спасение? Пробвайте почти вълшебната маска с чесън и несолена мас, които се разтриват в корените на косата, стои се 2-3 часа и се отмива. Миризмата не е приятна, но ще останете изненадани приятно колко добре се повлиява косопадът.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com