Причерняване за секунди – каква е причината за това неприятно чувство?

20051
Причерняване за секунди – каква е причината за това неприятно чувство?
Снимка: iStock/Guliver

Дори здравите хора могат да страдат от моментни неразположения, някои от които могат да бъдат плашещи като познатото на почти всеки човек причерняване за секунди. Хората с по-лабилна психика или загрижените за здравето си могат толкова силно да се уплашат от временното неразположение, че да се притеснят дали не страдат от тежко или нелечимо заболяване, както и да станат жертва на панически атаки в резултат на преживения стрес и на притеснението дали няма да изживеят това причерняване на секунди отново.

За да не изпитвате излишен страх и да не преживявате случилото се тежко, ще помогне информираността на какво може да се дължи това причерняване за секунди и каква е необходимата превенция.

Как да избегнем капана на ниското кръвно през лятото?

Какво е ортостатичната хипотония?

Ортостатичната хипотония се причинява от ниско кръвно налягане, което се случва, когато се изправите след седнало или легнало положение. Тя води до причерняване за секунди пред очите, замаяност и евентуално припадък. Може да бъде лека, единичен случай, рядко повтаряща се или системна, като последното е по-вероятно да сочи по-сериозен здравословен проблем и изисква по-навременна лекарска консултация. 

Причини за причерняване за секунди пред очите

Преди да сте се притеснили, бързаме да подчертаем, че сред причините за причерняване пред очите, са както тежки заболявания, сред които дори нелечими като множествената склероза, така и елементарни – стрес, страх, обезводняване, ниско кръвно налягане, рязък спад на кръвната захар, поради пропускане на хранене и т.н.

Почти всеки човек е преживял причерняване за секунди при рязко изправяне, известно като ортостатична хипотония, свързана със спадане на артериалното налягане при изправяне, провокиращо замайване, причерняване, слабост, чувство за загуба на съзнание, а понякога и припадък, но при повечето хора тежко заболяване, което да причинява това, не е открито.

Ето защо не се тревожете излишно, след като се запознаете с дългия списък с причини за причерняване за секунди пред очите, тъй като случаите, в които то сочи опасно заболяване, са малък процент. Все пак посетете лекаря си за преглед, но без излишно притеснение, което само по себе си също може да доведе до това причерняване за секунди пред очите. Дългият списък на възможни причини, които са елементарни и не сочат тежки заболявания, включва:

  • бременност,
  • ниска кръвна захар поради гладуване или други причини,
  • ниско кръвно налягане,
  • стрес,
  • страх,
  • обезводняване,
  • анемия,
  • преяждане,
  • злоупотреба с алкохол,
  • определени лекарствени медикаменти и т.н.

В тези случаи рискът от причерняване за секунди пред очите е свързан с опасността от падане и удряне на главата, счупване на крайник или други тежки последствия. Ето защо, ако усетите причерняване, седнете, а най-добре легнете, като крайниците трябва да са повдигнати над нивото на главата.

За жалост, това причерняване за секунди може да се дължи и на опасно заболяване. Макар причината да се оказва тежка само в малък процент от случаите, лекарският преглед е задължителен особено ако причерняването се случва често. Сред възможните опасни причини са:

  • Тежки неврологични заболявания като: болест на Хънтингтон, болест на Паркинсон, деменция, атрофия, множествена склероза, неоплазми.
  • Системни заболявания на съединителната тъкан.
  • Сърдечно-съдови аномалии.
  • Ендокринни заболявания и т.н.

Преди да се притесните, говорете с лекаря си. В огромен процент от случаите място за притеснение няма, тъй като причината за причерняването се оказва банална и че не се е коренила в тежки заболявания.

Защо ни причернява пред очите, когато се изправим рязко?

Как да избегнете причерняването пред очите?

Освен лекарската консултация с цел изключване на подлежащо заболяване или патология, която да води до това причерняване за секунди пред очите, може да предприемете мерки то да се случва по-рядко или изобщо да не ви притеснява. Сред тях са:

  • Приемайте адекватно количество течности, за да не се дехидратирате. Това важи с особена сила през горещите летни месеци от годината.
  • Не се изправяйте рязко от легнало или седнало положение. Правете го бавно и постепенно.
  • Старайте се да не пропускате хранения и да не пада кръвната ви захар от глад.
  • Поддържайте кръвното си налягане нормално. Регулирайте ниското и следете показателите.
  • Водете здравословен начин на живот, избягвайте стресовите фактори, спортувайте умерено за възрастта и здравословното си състояние.
  • Обсъдете с лекуващия лекар смяна на медикаменти, които причиняват причерняване пред очите като странично действие.
  • Проверете кръвната си картина за анемия.
  • Не пропускайте да споделите с лекаря си всички оплаквания, за да изключите по-сериозна причина за това причерняване за секунди пред очите.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

Зодиите, които често се влюбват от пръв поглед

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Зодиите, които умеят да лекуват по природа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com