Природно лекарство: как динята помага на хората с високо кръвно?

1377
Природно лекарство: как динята помага на хората с високо кръвно?
Снимка: iStock

Изяждането на 1 среден резен диня от приблизително 200 г дневно в продължение на 6 последователни седмици представлява добър метод да се нормализира кръвното налягане. Това е много добро допълнение към ползването на лекарства, препоръчани от кардиолога.

Д-р Татяна Занин обяснява защо е така. Главните вещества в динята, допринасящи за тази полза, са калий, L-цитрулин и магнезий, които са полезни не само при високо, но и при ниско кръвно. Ала динята е богата и на витамините А, също от групата В, на фосфор, калций и ликопен, които са превъзходни за пречистване и подхранване на организма.

Количество, необходимо за понижаване на налягането

За нормализиране на кръвното налягане от динята е важно да се консумира поне 1 чаша от 200 мл сок от диня дневно. А и в допълнение към основната червена пулпа на динята, светлозелената част, която формира вътрешността на кората, също изобилства с хранителни вещества и е добре да се използва винаги при възможност. Ако желаете повече вкус, можете да добавите лимон или портокал, например. Може да разбиете пулпата в блендер както без семките, така и заедно с тях, защото не са вредни. Но динята може да се използва като природно лекарство и в други случаи.

Впечатляващи ползи от семена от диня

Предотвратява задържането на течности

В динята има голямо количество вода и затова проявява диуретичен ефект - помага за елиминирането на излишната течност от тялото чрез урината.

Хидратира организма

Динята помага за поддържане на тялото хидратирано, тъй като около 92% от състава й е вода, което я прави добър вариант за по-топлите дни.

Предотвратява камъни в бъбреците

Динята е плод със защитни свойства срещу бъбречни заболявания и помага за поддържане на урината чиста поради своите диуретични свойства. В допълнение, съдържа стероиди и алкани като основни съставки на пулпата, които помагат за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Предпазва кожата от слънцето

Благодарение състава си, богат на каротеноиди от типа на ликопена, динята е чудесен вариант за предпазване на кожата от увреждане, причинено от слънчевите лъчи.

Подобрява чревния транзит

В състава на динята има вода и фибри, които увеличават обема на изпражненията и допринасят за по-добър чревен транзит.

Благоприятства загубата на тегло

Динята има малко калории и малко количество фибри, така че в комбинация с балансирана и здравословна диета може да помогне при загуба на тегло.

Заздравява косата и кожата

Динята допринася за по-здрава кожа и коса чрез наличието в състава й на витамините А, С и каротина ликопен. Витаминът С участва в синтезирането на колаген, витамин А регенерира клетките, а ликопенът спомага за защита на кожата против увреждане от слънцето. Зелената и бяла вътрешна част, близо до кората, също е богата на хранителни вещества и би трябвало да се консумира винаги, когато е възможно.

Защо трябва да ядете диня редовно, особено през лятото ?

Подобрява представянето при физическа активност

Цитрулинът е аминокиселина, която се намира в динята и може да подобри представянето по време на физическа дейност. В допълнение, динята съдържа магнезий и калий - минерали, предотвратяващи мускулна слабост.

Предпазва сърцето

Ликопенът в динята оказва антиокислително и противовъзпалително действие, пречи за окисляване на LDL-холестерола, служи като бариера за образуването на атеросклеротични плаки, помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, като инфаркт или инсулт. Ликопенът още повишава концентрацията на „добрия“ HDL-холестерол и така укрепява здравето на сърцето.

Предотвратява рак

Динята съдържа каротеноиди, затова спомага за предотвратяването на определени видове рак, като колоректален и рак на простатата. В допълнение, този плод също съдържа кукурбитацин Е - съединение, което според научни изследвания може да инхибира растежа на туморните клетки, като отстранява нездравите клетки от човешкия организъм.

Внимание! Статията дава само информация, но не и медицинско указание. Обръщайте се за съвет към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com