Пробвайте тази полезна закуска за черния дроб

44306
Пробвайте тази полезна закуска за черния дроб
Снимка: Aline Ponce / Pixabay

Черният дроб е пречиствателната станция на организма ви. Когато е здрав и функционира нормално, той пречиства кръвта, премахва токсините, грижи се за цялостното ви здравословно състояние. Редица вредни навици, заболявания и грешки в хранителния режим натоварват черния ви дроб и смущават дейността му, причинявайки сериозни последствия.

Един от лесните начини да помогнете на черния си дроб е като намалите консумацията на определени храни и алкохол, както и като внимавате с приема на медикаменти. Вероятно сте чували, че като цяло следва да приемате повече плодове и зеленчуци, витамини, минерали и фибри, пълнозърнести и бобови храни и да ограничите продуктите с високо съдържание на добавена захар, сол, рафинирани въглехидрати и наситени мазнини.

Каква обаче полезна закуска за черния дроб може да си приготвите сутрин, така че да не отнема много време и да не трябва да мислите дали продуктите, вложени в нея, са от препоръчаните за здрав черен дроб, или му вредят? Тези вкусни рецепти ще ви улеснят и ще ви помогнат да стартирате деня, пълни с енергия и здраве.

Банани и черен дроб – неочаквано добра комбинация

Полезна закуска за черния дроб – лесни рецепти

1.  Спанак с яйца - полезна закуска за черния дроб за предпочитащите топлата храна

Измийте спанака, нарежете го, задушете го и пригответе с 2-3 бъркани яйца в тиган с незалепващо покритие без мазнина. Спанакът е изключително полезен за черния дроб. Проучване от 2021 г. установи, че яденето на спанак намалява риска от омазняване на черния дроб и подпомага функционирането му вероятно поради отделните полифеноли. Полифенолите са много повече в суровия спанак, отколкото в задушения. Ако сте по-смели, пригответе си бърканите яйца и прибавете салата от суров спанак, подправена с капка олио и лимонов сок. Лимоните доказано подпомагат функционирането на черния дроб и с прибавянето на спаначена салата с лимон към закуската си ще имате два продукта, грижещи се за здравето ви, и полезна закуска за черния дроб.

2.  Здравословни овесени ядки – вкусна и полезна закуска за черния дроб за почитателите на сладкото

Ако предпочитате сладката закуска и не си представяте да започнете деня със салата или ястие, може да заложите на мюсли или овесени ядки. Изберете пълнозърнест вариант, тъй като пълнозърнестите храни са полезни за черния дроб. Избягвайте закуски с мюсли, към които са прибавени захар, мед, шоколадови топчета или други глезотии в опаковката.

Как да подсилим черния си дроб – 10 лесни метода от кухнята

Закупете чисти овесени ядки, накиснете препоръчаната на опаковката доза от тях във вода или нискомаслено мляко вечерта и на сутринта прибавете свежи плодове. Плодовете, каквито и да изберете, са богати на антиоксиданти, минерали и витамини и са от изключителна полза за здравето на черния ви дроб и цялостното ви здравословно състояние. Особено полезни са бананите, които прибавят и превъзходен аромат и сладост към закуската ви с мюсли. Овесените ядки са полезна закуска за черния дроб, тъй като са ценен източник на фибри, които са важни за нормалното функциониране на органа. Нещо повече – проучванията сочат, че дневно меню, богато на храни с високо съдържание на фибри, е ефективно за предпазване от редица чернодробни заболявания, както и за профилактика на затлъстелия черен дроб и може да помогне за намаляване на нивата на триглицеридите.

Не пропускайте да добавите и ядки – 50 гр. са достатъчни, а видът избирате по ваш вкус. Диета, богата на ядки, е свързана с намалено възпаление, инсулинова резистентност и оксидативен стрес, както и с по-здрав черен дроб. Изследване в Китай доказва, че полезна закуска за черния дроб, свързана с консумацията на орехи при хората с мастно чернодробно заболяване, води до подобрени чернодробни функционални тестове. Така пълнозърнестите овесени ядки без захар, но с добавен банан и ядки се превръщат в пръв помощник за вашето здраве и това на черния ви дроб.

Приятна и полезна закуска за черния дроб и пълноценно начало на деня! Да ви е сладко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com