Проф. Матанова: Време е за стратегия за излизане от кризата с фокус върху децата

4372
Проф. Матанова: Време е за стратегия за излизане от кризата с фокус върху децата
Снимка: iStock/Guliver

Дали си даваме сметка, че трябва да се погрижим за психичното здраве на тези, които си останаха вкъщи? Вече е крайно наложително да предприемем мерки с фокус върху най-беззащитните - децата, предупреждава пред БНР проф. Ваня Матанова, ръководител на Института за психично здраве и развитие

Много е важно как и какво се говори с децата в тази ситуация

Учители от Свищов ще помагат и на децата от градините

Дигитални уроци, онлайн игри и консултации предлагат учители от Свищов на децата от детските градини и техните родители. Това съобщиха ...

Проф. Матанова отбеляза, че много често говоренето за коронавируса е свързано само със забраните и детето не знае защо трябва да остане вкъщи, защо не трябва да ходи на училище. То трябва да бъде запознато с коронавируса и ситуацията, и то по начин, който е съобразен с неговата възраст.

Детето трябва да се включи активно в борбата с COVID-19 и да се превърне в герой, който помага, осигурява собствената си защита и помага на другите. Така те ще бъдат активни и ще спазват правилата съзнателно, обясни експертът.

СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

Не трябва да ги плашим, че ще им се случи нещо лошо, ако излязат, а да обясняваме защо е важно да се пазят и как да го правят, подчерта професорът.

"Децата са вкъщи с родителите си. Обаче тези родители са тревожни, уплашени, притеснени, което е нито добро, нито лошо – това е просто нормално за тази ситуация сега. Но тези уплашени, тревожни, объркани родители са вкъщи с децата, а те усещат психичното състояние на родителите си и започват да разпознават другите, които не могат да им осигурят защита, като ненадеждни. Затова е необходимо да се говори с тези деца", посочи тя.

Деца се борят срещу коронавируса, като рисуват (СНИМКИ)

Повече от 30 деца и младежи решиха да се обединят срещу кризата и разпространяващата се зараза от COVID-19, като създават добро настрое...

В помощ на родителите проф. Матанова предлага да се помисли за информация тип "брифинг за деца", въпреки че тя не трябва да бъде структурирана и поднесена по начина, по който в момента го прави Националният кризисен щаб, а да отговори на техните въпроси.

Останете близо, но не в близост или как да преборим страховете си днес

"Отговорът да бъде от обучени психолози, от психотерапевти. Защото много често родителите не знаят как да поднесат тази информация и обикновено я поднасят откъм опасната ѝ страна, което допълнително увеличава страха и тревожността у децата."

Трябва да има и обучение за психолозите в училище - защото това е нова ситуация. Поддържам това, което се случва в някои училища, възможност за онлайн консултации с тях - но смятам, че трябва вече да е масово, подчерта експертът.

Ключово за възвръщане към нормалността е да се изработят критерии и стратегии за постепенното възвръщане към нормалността, да се осигури позитивна комуникация и перспектива за излизане от кризата, заяви проф. Матанова.

Как да разговаряме с децата за коронавируса?

Извънредната обстановка, в която се намираме днес поставя пред родителите предизвикателството да обсъждат наболялата тема коронавируси ...

"Кризата е нещо временно, не знаем колко, но знаем, че тя ще свърши. Ще има постепидемичен период, който не знаем също колко дълго ще продължава, но знаем категорично, че тези състояния ще продължават дълго време, даже когато формално ситуацията се е нормализирала. Време е да се състави стратегия за излизане от кризата, не казвам, че сме закъснели, а че е време", коментира проф. Матанова.

Психолог: За да не изпаднете в депресия не оставайте в сферата на мислите си – правете нещо с ръцете!

"Ситуацията е много непредсказуема. Да, на чисто психично ниво, ако има срок, в който се каже – май месец ще бъдем вече в друг режим, това безспорно ще облекчи преживяването на изолацията. Но ситуацията е много непредсказуема и повечето държави не дават такъв срок", смята проф. Матанова.

Докато има тревожни данни за заразените е рисково да се говори за връщане към училище или детски градини. Но за да не бъде рисково плавното връщане към нормалното се изисква много голяма подготовка: вероятно ще трябва да се редуцират броят на класовете и групите в детските градини, да се осигурят различни входове, за да не се събират децата. Това е много, много предварителна работа, коментира експертът.

Хибернацията настъпи - никой не знае докога коронавирусът ще властва по света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com