Проучване: Тази съставка в доматите СПИРА образуването на ракови клетки

5264
Проучване: Тази съставка в доматите СПИРА образуването на ракови клетки
Снимка: iStock/Guliver

Доматите са отличен източник на полезния за здравето ликопен, освен това имат чудесен вкус и могат да се консумират по различни начини. Въпреки това има много повече причини да добавяме домати към диетата си, затова обясняваме какво можете да спечелите, ако ядете този зеленчук редовно.

Защо трябва да ядете домати?

Доматите са нискокалоричен зеленчук, като консумацията на един средно голям домат осигурява около 25 килокалории. Освен това те имат нисък гликемичен индекс (38 ГИ), което от своя страна означава, че нивата на глюкоза в кръвта не се повишават рязко след консумация им. Това оказва немалко влияние върху здравето ни, тъй като внезапното повишаване на кръвната захар е особено опасно за хората, борещи се с диабет от втори тип и инсулинова резистентност.

Доматите подпомагат кръвоносната система, като блокират прекомерното повишаване на нивата на триглицеридите в кръвта. Киселината, съдържаща се в доматите, има свойства да окислява мастните киселини. Доматите са чудесен източник на калий, чиято дневна потребност е висока - около 5 грама. Калият отговаря за регулирането на кръвното налягане и за водния и електролитния баланс на организма. 

Консумацията на домати има и благоприятно въздействие върху храносмилателните функции, благодарение на съдържащите се в тях фибри (около 1,5 грама в един домат). Този вкусен зеленчук съдържа витамин С, който укрепва имунитета срещу различни инфекции.

8 причини да обичаме доматите повече

Ликопенът намалява риска от рак

Най-важната съставка в доматите обаче е ликопенът. Това е химично съединение с много полезни за здравето свойства. Най-високата му концентрация се съдържа в тези домати. 
Ликопенът има противовъзпалително, антибактериално и противогъбично действие, но едно от най-важните му свойства за укрепване на здравето е, че намалява количеството на вредните свободни радикали в организма, които допринасят за образуването на много видове рак.

Проучване, проведено от изследователи през 2015 г. и 2017 г., установява, че мъжете, които редовно консумират големи количества ликопен, намаляват риска от развитие на рак на простатата с 14%. Ликопенът може също така значително да предотврати рак на панкреаса. Изследователите са доказали, че хората, които редовно консумират ликопен, намаляват риска от заболяване с до 30%.

8 ОГРОМНИ ползи от консумацията на домати

Ликопенът намалява риска от инсулт и инфаркт чрез разширяване на кръвоносните съдове, но също така подобрява функцията на ендотела. Освен това повишава минералната плътност на костите, подобрява състоянието на кожата, като я прави по-устойчива на всякакъв вид радиация, и допринася за извеждането на вредния холестерол от кръвта.

В 100 грама домати се съдържат:

витамин А - 833 международни единици (МЕ), витамин В1 - 0,037 mg, витамин В2 - 0,019 mg, витамин В3 - 0,594 mg, витамин В6 - 0,08 mg, фолиева киселина - 15 µg, витамин Е - 0,54 mg, витамин К - 7,9 µg, витамин С - 13,7 mg, калций - 10 mg, магнезий - 11 mg, желязо - 0,27 mg, калий - 237 mg, цинк - 0,17 mg.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com