Растението, което пари, но защитава клетките ни от увреждания

21783
Растението, което пари, но защитава клетките ни от увреждания
Снимка: iStock

Копривата е многогодишно тревисто растение с четиритръбесто стъбло и сърцевидни, заострени в краищата листа. Цъфти от ранна пролет до късна есен в зависимост от съответния вид, като най-често срещаният е този на обикновената коприва, широко разпространена на север от екватора. Тази нейна разновидност е била използвана още преди стотици векове за спиране на: маточни кръвотечения при родилки, както и на кръвоизливи от дихателната или/и храносмилателната системи.

От листата й се приготвят отвари със стимулиращ ефект за появява на кърмата при родилките, а корените въздействат за възпрепятстване на уголемяването на простатната жлеза. Хранителният състав на копривата обхваща (на 100 г): г.; общо въглехидрати – 7.49 г; фибри – 6.9 г; белтъчини – 2.71 г; вода – 87.7 г; захари – 0.26 г; общо мазнини – 0.11 г, между които се открояват киселините: линолова, линоленова, палмитинова, стеаринова и олеинова киселина.

За какво е толкова полезна водата от коприва? Всеки трябва да знае това!

Витамините са впечатляващо на брой – 12 (A, групата B, С, Е, К, Н); микроелементите са: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, хлор и натрий; полифенолите – каемпферол, кверцетин, кафеена киселина, кумарини; пигментите – бета-каротин, лутеин, лутеоксантин и други каротеноиди. Богата е и на дъбилни вещества /пигменти/, а енергийният добив от 100 г е относително нисък – 42 кал. С този си състав копривата има антиоксидантен ефект да защищава клетките на тялото от увреждане, вследствие на свободни радикали.

Най-общо, копривата въздейства общоукрепващо на целия организъм. Освен това: спира кръвотеченията, има силен диуретичен ефект, лекува ревматизъм, артрит, алергии, снижава нивото на кръвната захар. Нещо повече, потиска доброкачественото количествено увеличение на клетките на простатата.

Вкусовите качества на копривата са безспорни, в което ще се убедите, ако изпълните една от двете /или и двете/ от представените по-долу рецепти.

Сокът от коприва прочиства кръвта и подмладява кожата и косата

Супа от коприва – необходими са около 300 грама свежа коприва; 1 връзка пресен лук; 1 морков; ½ кафена чаша ориз; 1 домат (или 2 супени лъжици доматено пюре) и подправките: ½ ч. л. джоджен, ½ ч. л. червен пипер, щипка черен пипер и щипка мащерка.

Начин на приготвяне: първо, почистват се и измиват копривата, моркова и лука, като последните два продукта се нарязват на дребно; второ, получената лучено-морковна смес се изсипва в 3 – 4 с. л. предварително сгорещено масло в съда, предназначен за варене на супата; трето, след като сместа поомекне, към нея се добавя нарязаната коприва, новата смес се разбърква старателно и се залива с 1.5 л вода; четвърто, изчаква се течността на поври около ¼ час, към нея се добавя предварително измития ориз; пето, след още 5 минути се добавят парчетата нарязан домат (респективно доматеното пюре); шесто, течността се оставя до ври до пълното сваряване на ориза и тя се превръща в разкошна супа!

Салата от коприва – необходими са: 125 г копривени листа, 25 г пера от пресен лук, 10 г растително масло, половин яйце, лимонов сок и малко магданоз. Приготвяне: копривените листа се измиват старателно на силна струя вода, след което се нарязват на ситно; прибавя се също ситно нарязаният лук и сместа се счуква в дървено хаванче, докато се получи смес с плътност близка до тази на пюре, която се подправя с лимонов сок и олио и се разбърква с нарязания на ситно магданоз; половинката от сварено яйце се нарязва на 4 и с парчетата се украсява салатата.

Запарка от коприва се използва също така и за придаване на плътност и блясък на косата. Приготвянето й е следното: 1/ в 1 л вода се кипват 5 с. л. копривени листа; 2/ съдът се сваля от плочата на нагревателния уред, покрива се плътно с капак и се оставя отварата да престои така ½ час; 3/ запарката се прецежда и се използва за последното изплакване на косата след всяко нейно измиване с шампоан.

При наличие на „уморена“ или/и захабена кожа на лицето поставянето на маска от коприва върху него има освежаващ ефект. Маската се приготвя както следва: 2 с. л. смляна и попарена коприва (или 1 с. л. суха такава) се разбъркват с ¼ кофичка кисело мляко (при нормална и мазна кожа или зехтин – при суха); получената гъста каша се нанася – като маска – върху лицето и престоява така около 20 мин – време достатъчно кожата да се подхрани с полезни вещества и да се зареди с енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Кои са зодиите, които носят късмет на околните?

Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com