Рискът от депресия е по-висок при жените, които правят това

4545
Рискът от депресия е по-висок при жените, които правят това
Снимка: iStock

Като се има предвид, че днешната работна среда позволява денонощен достъп до работа, не е изненада, че все повече и повече хора работят по-дълго.

Тези дълги часове обаче сега се свързват с психични проблеми, особено при жените.

Обсервационно проучване, съобщава, че жените, които са работили 55 часа или повече на седмица и/или които са работили най-много/всеки уикенд, са имали значително повече депресивни симптоми от жените, работещи по стандартни часове.

Има нещо, наречено „развлечение“, което се отнася до хора, които нямат баланс между работа и личен живот, където работят и грабват моменти на свободното си време, когато могат. Виждали сме това от интернет и мобилните телефони и как те наистина влияят негативно на психичното здраве, защото не можете да рестартирате, не можете да заредите гориво.

Но работата през уикенда е свързана със значително повече депресивни симптоми сред мъжете, когато се вземат предвид условията на работа.

При жените симптомите на депресия са свързани с броя на отработените почивни дни.

Защо жените са по-застрашени

Изследователите на проучването посочват потенциалната двойна тежест, изпитвана от жените, когато дългите часове на платена работа се добавят към времето, което отделят за домашни задължения.

Жените често казват, че няма достатъчно време през деня и че не могат да свършат достатъчно работа и неща у дома и че нямат съпружеската подкрепа, от която се нуждаят, докато мъжете говорят колко стресираща е работата им и колко са разочаровани, че не могат да си свършат работата и как съпрузите им не разбират колко стресираща е работата им.

Колкото и стереотипно да звучи, жените се считат за по-добри в управлението на няколко задачи наведнъж и дори да работят по-дълго, те все още поемат отговорности като пазаруване и чистене по-често.

Експерти: Яденето на малко количество ядки всеки ден може значително да помогне за намаляване на риска от депресия

Фактът, че жените изпитват депресия повече от мъжете на различни етапи от живота, сочи повече от вътрешни причини.

Трябва да се направят повече изследвания, за да се определи защо жените са изложени на по-голям биологичен риск.

Но може ли жените също да съобщават за депресия повече от мъжете

Съотношението е все още по-високо, че жените могат да изпитват тревожност и депресия повече от мъжете, но жените са по-склонни да докладват на своите лекари или терапевти, че се борят.

Как жените могат да намалят до минимум въздействието на депресията

Изследванията на проучването се надяват, че техните констатации насърчават работодателите и политиците да прилагат интервенции, които могат да помогнат за намаляване на тежестта на жените, без да ограничават пълното им участие в работната сила. Те също така се надяват констатациите да инициират подобряване на психосоциалните условия на работа.

Жените могат да си помогнат по следните пет начина:

1.) Да намерят баланс

Отделете време за себе си и близките си извън работата.

Намирането на баланс е особено трудно в нашата съвременна икономика, където много хора изпитват икономическа несигурност и несигурност на работното място. Това може да бъде по-трудно за жените, защото те имат по-високи очаквания да участват в грижите за децата или може би е по-вероятно да имат много приятели, отколкото мъжете.

Уверете се, че си правите почивка от работа, за да използвате отпуската си.

Много хора не винаги използват ваканцията си, защото чувстват, че винаги трябва да са на крака и ако не го направят, ще изостанат и това може да стане натрапчиво. Трябва да се накарате да си вземете ваканция и напълно да се изключите.

Когато не сте на почивка, внимавайте как прекарвате времето си у дома.

Ако трябва да работите през уикендите, кажете си, че ще работите само, да речем, три часа на ден, а след това останалата част от деня ще прекарате със семейството си.

2.) Помолете за помощ

Търсете начини за делегиране на отговорности.

Кажете на съпруга си: „Имам нужда да се погрижиш за измиването и да се увериш, че има храна в хладилника, докато работя“. И уведомете членовете на семейството, че те могат да помогнат за решаването на свободните краища, така че да има повече време, което всички да прекарват заедно.

Ако не можете да разчитате на семейството или приятелите и можете да си позволите да платите за почистване и услуги за тревни площи или приготвяне на храна, помислете за това.

3.) Практикувайте време за себе си

Да кажете „не“ на отговорностите и социалните излети може да ви помогне да освободите време, за да се грижите за себе си.

Харесва ми идеята да уча млади момичета, тийнейджъри и жени, когато пораснат, да бъдат овластени да правят каквото искат, но също така да вземат предвид самообслужването, защото никой друг не може да ви принуди да правите това.

Благосъстоянието е много свързано с нашите сетива. Вземете сили, като слушате музика или птиците навън, или ако обичате миризмата на цветя, разходете се покрай цветарски магазин. Уверете се, че докосвате нещата. Ако имате домашен любимец, гушкайте се с него.

Ето как ултрапреработената храна може да увеличи риска от депресия

4.) Спете добре

Въпреки че може да е последно в списъка ви, намерете време за сън.

По-добре е да работите през деня и не забравяйте да спазвате строг график за сън. Не давайки на тялото си достатъчно сън, ви пречи да имате време за почивка, рестартиране и зареждане с гориво.

5.) Потърсете професионална помощ

Тъй като разстройствата на психичното здраве са свързани с времето, Серани каза, че усещането за симптоми на депресия, като стрес, болки в тялото, безсъние, раздразнителност и безнадеждност, в продължение на повече от 10 дни, след като сте отделили време от работа, може да означава необходимост от преглед специалист по психично здраве.

В този момент най-вероятно това вече не е просто стресова реакция към работата и може да сигнализира за депресивно разстройство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com