С какво е полезен чаят от хибискус ?

8670
С какво е полезен чаят от хибискус ?
Снимка: iStock

Чаят от хибискус е билкова напитка, приготвена от цветовете на розелата или суданската роза от рода хибискус. Тази напитка има много имена "Суданска и червена роза", "Каркаде". Често я наричат ​​и "питието на фараоните", тъй като при разкопки в гробниците на фараоните са открити следи от цветя, което показва, че са използвани в ритуални церемонии.

В Египет хибискусът се смятал за дар от Бога и за панацея при повечето болести и неразположения. Днес растението се отглежда в тропическите райони по целия свят. То е широко разпространено в Източна Азия, където има голяма стойност в хранителното и декоративното производство. Например в Малайзия може да се разглежда като държавен символ върху местните монети.

И както стана известно, благодарение на научните изследвания, древните египтяни не са били далеч от истината.  Листата и цветните кошници, които се използват за приготвяне на чай от хибискус, са богати на състав на ценни компоненти - това са антоцианини, микроелементи, плодови киселини. Пигментните вещества на антоцианините, които участват в образуването на клетките и тъканите на кръвоносните съдове, като същевременно укрепват стените им, намаляват пропускливостта на капилярите. 

Калият, съдържащ се в растението, поддържа сърдечно-съдовата мускулатура. В комбинация с антоцианини микроелементът калий повлиява пълноценно цялата сърдечно-съдова система.

Самите листа съдържат аскорбинова и лимонена киселини. Ето защо напитката има толкова характерен послевкус с киселост. На 100 г суха суданска роза се пада приблизително 140 мг витамин С. Това не е голямо количество, но въпреки това комбинацията от няколко плодови киселини прави такава напитка ценна с общо тонизиращо действие.

Много вещества от венчелистчетата се разтварят, а след варене пулпата на листата запазва ценни пектинови вещества. Тези пектини са в състояние да регулират функционирането на стомашно-чревния тракт и да пречистват вредните токсини. Именно поради тази причина много диетолози препоръчват да се изядат няколко листа от напитката след варене.

Дори е проведен експеримент от американски учени, в който участвали 65 души на възраст от 30 до 70 години, страдащи от високо кръвно налягане. Всички тези участници били разделени на две групи. Първите приемали чай от хибискус, а вторите залагали на плацебо - безвредни хапчета с млечна захар и без активна съставка. Още след 1,5 месеца от експеримента се наблюдавало забележимо намаляване на налягането средно с 10 процента в групата, която приемала чай от хибискус. В края на експеримента експертите стигнали до заключението, че неоспоримата полза от този чай за хора с хипертония се крие в способността му да понижава високото кръвно налягане. В същото време температурата на напитката не играе никаква роля. Тя може да се приема както топла, така и студена.

Растението, от което се прави чай от хибискус, се счита за неалергичен продукт. Може да се използва от хора, които са склонни към хранителни алергии.

Чаят от хибискус се препоръчва както за жени, така и за мъже. Освен това напитката няма възрастови ограничения. Дори в умерени количества тя е безопасна за бременни жени. Единственото противопоказание за употреба е склонността на организма към ниско кръвно налягане, тъй като при пиене на чай налягането може да падне още по-ниско.

На пазара за приготвяне на напитка може да намерите много различни сортове суданските рози. Продават се в различни опаковки, вариращи от малки торбички до големи насипни торби. Към днешна дата изборът е много разнообразен, но всеки вид има различна полезност. За да изберете най-полезното, ви съветваме да се ръководите от някои принципи.

 1. Обърнете внимание на цветчетата

Полезността на напитката зависи и от размера на цветчетата. Колкото по-големи са те, толкова повече полезни компонента съдържат. 

 2. Венчелистчета

Качеството на продукта зависи от целостта на венчелистчетата. Счупените листа засягат не само външния вид, но и състава на чая. В крайна сметка големият брой гънки показва, че повечето полезни и ценни компоненти са загубени.

 3. Цвят

За висококачествени суровини цветът трябва да е яркочервен. Рубиненият цвят само показва, че венчелистчетата съдържат голямо количество от необходимите антоцианини.

 4. Опаковка

Тя трябва да е прозрачна, за да може да видите и оцените продукта визуално.

 5. Кажете не на пакетчетата чай

Разбира се, те са много по-удобни, но все пак не трябва да използвате такъв чай. В процеса на смилане всички ценни качества се губят изцяло.

Купувайки само висококачествен чай, може да получите огромна полза от него. По този начин вкусовите усещания от такъв чай ​​са много по-ярки и по-интензивни, което носи повече удоволствие.

Източник: http://queen-time.ru/napitki/chem-polezen-chaj-karkade.html

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com