С тази стара народна рецепта ще забравите за разширените вени

20786
С тази стара народна рецепта ще забравите за разширените вени
Снимка: iStock

Разширените вени, които предимно засягат долните крайници, тъй като поради изправения стоеж е увеличено налягането именно във вените, разположени в долната част на тялото, са не само козметичен дефект, причиняващ притеснение у дамите, но и сериозно състояние, което оставено нелекувано, може да има фатални последствия и за здравето.

Как да разпознаете разширените вени?

Не е необходимо те да приличат на усукани и изпъкнали въжета по краката. Възможно е разширените вени да изглеждат просто като вени с тъмно лилав цвят, които ярко се виждат и отличават. Болката не е задължително условие, за да говорим за разширени вени. Възможно е тя да липсва, а когато все пак има болка и дискомфорт, то те може да не са типични, а представени като:

  • парене в областта на вените или по долните крайници,
  • мускулни крампи,
  • подуване на краката,
  • сърбеж по хода на вена или на няколко вени,
  • промени в цвета на кожата около разширените вени, което всъщност е сериозен симптом.

Кои хора са предразположени към разширени вени и как се лекуват?

Кой страда от разширени вени?

Разширените вени могат да засегнат всеки, макар да е известно, че хората с фамилна обремененост, страдащите от наднормено тегло, дамите, които са бременни или в менопауза (заради хормоналните промени), възрастните хора и хората, работещи професии, изискващи непрекъснат изправен стоеж, са по-застрашени от поява на разширени вени на определен етап от живота им. Обикновено рискът нараства с увеличаване на годинките.

Появата на разширени вени не бива да се пренебрегва, макар да не изпитвате болка, тъй като освен козметичен дефект, те могат да доведат до сериозни последствия за здравето, някои от които и животозастрашаващи. Редица медикаменти или преустановяване на приема на лекарства, които допринасят за появата на разширени вени, компресиращи чорапи, оперативни намеси могат да ви избавят от разширените вени, да минимизират дискомфорта, както и риска от усложнения.

Ако съвременните похвати не ви допадат и се страхувате от оперативните методи за справяне с разширените вени, може да се обърнете към народната медицина и да облекчите състоянието си с избрана от вас стара рецепта за разширени вени. Науката все още мълчи по отношение на въпроса дали подобен подход – лечението с народни средства – може да намали риска от усложнения, предизвикани от разширените вени, сред които са следните, но със сигурност ще намали дискомфорта и болката:

  • Болезнени язви, които се образуват по кожата в близост до разширени вени, най-често близо до глезените.
  • Кръвни съсиреци, които могат да се откъснат от вената и да причинят инфаркт или инсулт. Необходима е спешна лекарска помощ при подуване, зачервяване и болка на засегнат от разширени вени крайник.
  • Спукване на вени, което води до неприятно посиняване и дискомфорт, но не е опасно за живота и здравето.

7 начина за предотвратяване на разширените вени

Стара рецепта за разширени вени

Ако имате сериозни проблеми с разширените вени, задължително се консултирайте с лекар и използвайте рецептата само като подкрепяща терапия. В леките случаи тя може да се окаже достатъчно ефективна и лечебна, но усложнените разширени вени следва да се лекуват в лечебно заведение, а не с народни мехлеми. Тези, които имат щастието, да са леко засегнати и състоянието да не е сериозно и усложнено, могат да заложат на мъдростта на народа и изпитани през вековете лекове от билки, които въздействат ефективно върху проблема.

Тази стара рецепта за разширени вени е именно такава. Старите хора са използвали различни билки и отвари, за да лекуват и повлияват редица здравословни проблеми. Като ефективно средство при разширени вени те използвали запарка от плодове на кестен. Тъй като обаче тази рецепта изисква смесване с водка, престояване 30 дни и като цяло е трудоемка и времеемка, ще ви предложим по-лесна и бърза, която може да опитате на мига. Съставката за нея ще откриете във всяка кухня и това е оцетът.

Известен като венотоничен и деконгестант, оцетът подобрява състоянието на кожата и видимо облекчава разширените вени след нанасяне. Необходимо е само да намажете и втриете 6% оцет в засегнатите места, без да отмивате. Правете тази лесна и бърза процедура 2 пъти на ден и ще облекчите състоянието си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com