Сигнал за какво е горчивината в устата след хранене

12054
Сигнал за какво е горчивината в устата след хранене
Снимка: iStock

Възможно е след определени храни да усещате горчив вкус в устата. Пиенето на много вода и добрата устна хигиена помагат. Но има вероятност това да е симптом за определени здравословни проблеми.

Ако имате горчив вкус в устата цял ден, това е знак, че има някаква причина за това. Силният и горчив вкус може да ви пречи да се съсредоточите от ежедневните си задачи и дори да не усещате вкуса на храната, която консумирате. Ако след като си измиете зъбите, продължавате да  усещате горчив вкус в устата, може би това е симптом за хронично заболяване. Ето някои от най-честите причини за това състояние.

Синдром на парещата уста

Както подсказва името, синдромът на парещата уста причинява усещане за парене в устата, което може дори да е болезнено. Тези симптоми може да се усещат в едната част или в цялата уста. Това може да предизвика чувство на сухота в устата и горчив метален вкус.

Според Американската дентална асоциация синдромът на парещата уста се появява при жени и мъже, особено при менопауза. Понякога това състояние няма установена причина. Лекарите подозират, че може да се дължи на увреждане на нервите в устата. Може също да е свързано с лечение на  захарен диабет, рак и хормонални промени по време на менопаузата.  

Кои са най-честите причини за горчив вкус в устата?

Бременност

Хормонът естроген, който варира по време на бременност, може също да промени вкусовите рецептори. Много бременни споделят за усещане на горчив или метален вкус в устата. Това състояние отшумява в края на бременността или след раждане.

Суха уста

Усещането за сухота в устата, известно също като ксеростомия, може да бъде причинено от намаляване на производството на слюнка или промяна в състава на слюнката. Намаляването на слюнка може да се дължи на редица причини, включително:

* при остаряване
* под влияние на определени медикаменти
* при автоимунни заболявания като синдрома на Сьогрен, което причинява изключителна сухота в устата и очите
* тютюнопушене.

При липса на нормално слюноотделяне, вкусът може да се промени. Храната има по-горчив или по-солен вкус. Освен това, липсата на слюнка може да затрудни преглъщането или говора. Хора в това състояние могат да забележат повече кариеси и инфекции на венците.

Киселинен рефлукс

Киселинен рефлукс възниква, когато долният езофагеален сфинктер отслабне и позволи на храната и стомашната киселина да се движат от стомаха ви нагоре към хранопровода и устата. Това състояние е най-честата причина за горчив вкус в устата. Долният езофагеален сфинктер представлява мускул на дъното на хранопровода, тръбата, която отвежда храната от устата към стомаха. Тъй като тази храна съдържа храносмилателна киселина и ензими, това може да доведе до горчив вкус в устата ви.

Сред другите симптоми са:

* парене в гърдите, което се усеща няколко часа след хранене
* проблеми с преглъщането
* хронична суха кашлица.

Лекарства и добавки

След като организмът ви приема определени лекарства, остатъци от тях се изхвърлят чрез слюнката. Ако лекарството или хранителната добавка е с горчив или метален вкус, може да остави горчив вкус в устата ви.

Имате горчив вкус в устата - ето какво означава това

Болести и инфекции

Ако имате настинка, инфекция на синусите или друго заболяване, тялото ви по естествен начин отделя протеин, създаден от различни клетки в тялото, за да стимулира преодоляване на възпалението. Смята се, че този протеин може да окаже влияние на вкусовите рецептори, водейки до повишаване на чувствителността към горчиви вкусове.

Лечение на рак

Радиацията и химиотерапията може да раздразнят вкусовите рецептори, което води много храни, включително и водата, да приемат метален или горчив вкус.

Синдром на кедровата ядка

Въпреки че не е алергия, някои хора могат да реагират към кедровите ядки, което оставя горчив или метален вкус в устата, който обикновено се появява 1 до 3 дни след поглъщане на ядките. Няма основание за тревога, тъй като той не се характеризира с други странични ефекти.

Домашно лечение

Има няколко начина, с които може да облекчите и дори да предотвратите горчивия вкус в устата:
* пийте много течности и дъвчете дъвка без захар, с което да стимулирате производството на слюнка
* поддържайте добра устна хигиена. Нежно търкайте с четка зъбите си поне 2 минути два пъти на ден. Посещавайте зъболекаря си за профилактичен преглед на всеки 6 месеца.
* намалете вероятността от киселинен рефлукс, като поддържате здравословно тегло, избягвайте мазни и лютиви храни, избягвайте пушенето, ограничете алкохола.
* обърнете се към лекар, ако горчивият вкус продължи дълго време.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com