Сироп от тази билка помага на храносмилането и лекува настинката

3815
Сироп от тази билка помага на храносмилането и лекува настинката
Снимка: iStock/Guliver

Маточината е известна с многобройните си лечебни свойства, особено с успокояващото си и подпомагащо съня действие. Тя е и чудесно средство за подобряване на храносмилането след обилно хранене, както и при гадене по време на бременност.

Струва си да знаете и за положителното въздействие на маточината върху сърдечно-съдовата система - съдържащите се в нея вещества намаляват кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта. Маточината може да се използва не само под формата на настойка, но и под формата на вкусен, освежаващ сироп. Как се приготвя такъв продукт? 

Маточината е една от най-популярните билки с благоприятни за здравето свойства. Тя съдържа много активни вещества, напр. танини, флавоноиди, фенолни киселини или витамин С. В резултат на това тя има антибактериално, противовъзпалително и успокояващо действие. 
Маточината се препоръчва при нарушения на съня, стрес, невроза и тревожност. Настойка или сироп от маточина има успокояващ и релаксиращ ефект и улеснява заспиването. Маточината има и чудесен ефект върху храносмилателната система, като стимулира отделянето на стомашен сок и жлъчка, както и диуретични и отводняващи свойства. 

Това са чудодейните билки, които всеки трябва да отглежда в дома си

Ето защо сиропът от маточина ще помогне за ускоряване на храносмилането дори след консумация на тежки ястия като бигос, грахова супа или бобени ястия. Той може също така да облекчи проблемите със задържането на вода в организма и подуването. Заслужава си да се използва и по време на настинки и като средство за укрепване на имунитета през зимата и пролетта благодарение на антибактериалните си свойства.

Сиропът от маточина може да бъде и отлично средство при гадене по време на бременност, тъй като има антиеметично и успокояващо действие. Маточината също така подпомага лактацията при кърмещи майки. Пиенето на маточина е напълно безопасно за бременни жени и няма странични ефекти. Жените, които страдат от болезнени менструални периоди, също могат да посегнат към маточината. 

Лекарството облекчава болката и регулира менструалния цикъл. Освен това сиропът от маточина има много благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Това е така, защото той понижава кръвното налягане и нивата на "лошия" холестерол, като по този начин намалява риска от сърдечни заболявания.

Ето кои са ползите на БОСИЛЕКА

Как се приготвя сироп от маточина?

За да приготвите сироп, са ви необходими три шепи маточина (листа и стъбла), един литър вода, един килограм кафява захар или 300 г мед и сокът на един голям лимон. Можете да използвате както прясна маточина, набрана от градината, така и купена от магазина. 
Измийте добре маточината, подсушете я, намачкайте я в ръцете си и я сложете в съд. Добавете захарта или меда и я залейте със студена вода и оставете да заври, но не я изварявайте. 

Оставете настойката настрана за 12 часа, след което отново загрейте сиропа. След като е горещ, извадете маточината и добавете лимоновия сок. Оставете сиропа да заври и оставете да къкри за 30 минути. Изсипете готовия сироп в бутилки или буркани и ги затворете плътно. Може да се съхранява в хладилника в продължение на три седмици. 

Как да използвате сиропа от маточина?

Заслужава си да имате сироп от маточина в аптечката си, тъй като той може да помогне при много заболявания. Може да се пие профилактично за повишаване на имунитета или по време на настинка, като една чаена лъжичка се разрежда с чаша вода или чай. 

Може да се използва и в случаи на гадене, менструални болки или стомашни проблеми след обилно хранене. Сиропът от маточина е чудесен и за релаксация и помага да заспите. Той е не само лечебно средство, но и вкусен продукт, който ще обогати вкуса на чая, кафето, сладоледа или други десерти. Той е напълно безопасен за здравето и може да се използва и от деца.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com