Скритата полза от зехтина - вашата кожа ще ви благодари

10264
Скритата полза от зехтина - вашата кожа ще ви благодари
Снимка: Steve Buissinne / Pixabay

От древни времена има много легенди за ползите от зехтина, не напразно го наричаха „течното злато“. Това е склад от полезни за организма вещества, съдържа голям брой витамини, минерали.

Това е изключително полезен продукт, който се използва в почти всички ястия от средиземноморската кухня. Това е продукт, който подобрява състоянието на сърцето, предотвратява и предпазва стомаха от Helicobacter pylori, подобрява и контролира нивата на кръвната захар, има противовъзпалителен ефект и позволява на хората да живеят дълго. Химикали, открити в зехтина: Омега 3 мастни киселини, липопротеини с висока плътност и др.

Антиоксидантни свойства.

Зехтинът има мощни антиоксидантни свойства, предпазва организма от вредни вещества, извежда ги от тялото. Хидрокситирозол и олеуропеин, именно тези химични елементи придават на маслото неговите антиоксидантни свойства. Зехтинът е полезен за тялото срещу много заболявания на сърцето, рак и други човешки органи.

Зехтинът или олиото е по-полезно? Отговорът ще ви изненада

Зехтинът има и противовъзпалително действие.

Олеиновата киселина е от голямо значение, намалява броя на възпаленията в тялото при приема на зехтин. Действието му е подобно на действието на лекарството ибупрофен (10% от дозата ибупрофен се равнява на 50 грама масло).

Друго полезно свойство е антибактериалното.

При прием на зехтин организмът се прочиства много добре. Рискът от инфекция със Salmonella и Listeria е значително намален. Съдържащите се в него вещества имат отличен бактерициден ефект.

Приемането на зехтина в комбинация с правилното хранене се счита за много полезно. При ежедневна консумация на зехтин човек получава необходимите за организма полезни вещества, мазнини и витамини. Това подобрява общото състояние и здравия сън.

Работата на сърцето. При системна употреба се забелязва нормализиране на сърдечно-съдовата система, понижаване на кръвното налягане. Приемът на антихипертензивни лекарства се намалява до 47%.

Как да разберем кой зехтин става за пържене?

Риск от инсулт. Голям брой изследвания показват, че рискът от инсулт е значително намален. Значително намалява риска от внезапна смърт, консумацията на зехтин в необходимото количество.

Рак. Средиземноморските страни изостават по отношение на раковите заболявания в света. Това се дължи на факта, че храната им съдържа ежедневна консумация на зехтин. Намаляването на развитието на ракови клетки е огромен плюс. Което е научно доказано.

Работа на мозъка. Зехтинът също помага за предпазване от болестта на Алцхаймер. Той премахва протеиновите отлагания, което предотвратява по-нататъшното развитие на болестта. Хората, в чийто живот има повишено умствено натоварване, трябва да използват зехтин.

Струва си да се отбележи, че във всичко има мярка. Една супена лъжица съдържа 121 калории, но това е дневната норма. Необходимо е да изберете студено пресовано масло, изключително натурално, без примеси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Идва им сезонът: 5-те билки, които успокояват нервите и премахват тревогата

Какво да правите, ако кожата на пръстите ви се лющи: защо се случва това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com