Как да разберем кой зехтин става за пържене?

27014
Как да разберем кой зехтин става за пържене?
Снимка: iStock

Екстра върджин зехтинът се счита за най-добрия - на опаковката има специална значка "Екстра върджин". С него можете да пържите, да подправяте салати, богат е на полезни вещества, като витамин Е.

Зехтин за пържене - митове и факти

Мит 1. Зехтинът е много калоричен и можете да напълнеете от него.

Въпреки факта, че има около 900 kcal в зехтина, той е почти изцяло съставен от ненаситени мастни киселини, които се усвояват на 100% от тялото и не се натрупват под формата на мастна тъкан. Същото калорично съдържание на масло или маргарин, който се състои главно от наситени мазнини (следователно те са твърди при стайна температура), лесно се отлагат в човешкото тяло. Олеиновата киселина взаимодейства с клетките на чревната лигавица и стимулира производството на вещество, наречено олелетаноламид. Това вещество изпраща сигнал до мозъка, че е настъпило насищане и тялото вече не се нуждае от храна. Олеиновата киселина също има благоприятен ефект върху метаболизма и спомага за доброто храносмилане.

Нещо повече, проучванията доказват, че диета с мононенаситени мазнини е по-ефективна за отслабване, отколкото диета с напълно ниско съдържание на мазнини. Учените смятат, че ако замените всички мазнини в диетата с мононенаситени мазнини, това ще доведе до малка загуба на тегло дори без специални ограничения върху храната и упражненията.

Ако всеки ден пиете по 1 лъжица зехтин, с тялото ви ще се случи ето ТОВА

Мит 2. Не можете да пържите в зехтин.

А защо можете да пържите в друго олио? Отговаряме: защото се използват за пържене в рафинирана форма. Никой не пържи в миризливо нерафинирано слънчогледово олио. То просто ще се запали в тигана, оставяйки остра миризма, богата на канцерогени. Единственото нерафинирано масло, достъпно за пържене, е зехтинът.

Нека разгледаме такъв индикатор като температурата на изгаряне на масло. Нерафинираното слънчогледово, соево или рапично масло гори при около 160°C. Температурата на горене на нерафинирания зехтин е около 190°C (според други източници - 210°C). Рафинирането прави всички масла подходящи за пържене, повишавайки температурата им на горене до 230-240°C.

Как сами да си направим домашен зехтин

Има само един вид зехтин, с който не бихме препоръчали пържене: нефилтриран зехтин, наситен с микрочастици от маслина. Наистина може да загори на котлона. Самите гърци и жителите на Крит не купуват специален зехтин за пържене, а пържат и задушават само на екстра върджин, което е достъпно за тях.

Не забравяйте, че ако сте изпържили нещо до хрупкава златиста коричка, това вече не е най-добрата идея за здравословен начин на живот. Все пак е по-добре да използвате зехтин за пържене вместо слънчогледово олио или животински мазнини. Понякога искаме не само здравословна храна, но и вкусна – храна за душата и тялото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com