Сокът на този зеленчук понижава кръвното и предпазва очите

7760
Сокът на този зеленчук понижава кръвното и предпазва очите
Снимка: iStock/Guliver

Цвеклото има най-голяма здравословна стойност, когато се консумира сурово. По-долу предлагаме защо си струва да се пие сок от цвекло.

Какви свойства има сокът от цвекло?

Червеното цвекло съдържа много хранителни вещества, които имат благоприятен ефект върху функционирането на нашия организъм. В тях се съдържат антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Цвеклото съдържа също така витамини А, С, Е, К и В. Освен това тези зеленчуци са богати на фолиева киселина и множество минерали, включително магнезий, цинк, калций, натрий и фосфор. Ако се борите със стомашни проблеми, съдържащите се в цвеклото фибри ще ви помогнат да подобрите метаболизма си. 

Сокът от червено цвекло понижава кръвното налягане

Една от ползите от пиенето на сок от цвекло е, че той понижава кръвното налягане в човешкия организъм. Това намалява вероятността от сърдечен удар или инсулт. Този ефект се дължи на нитратите, съдържащи се в сока от цвекло. Интересното е, че проучванията показват, че е необходимо да се изпият само 250 милилитра сок от цвекло и ефектът вече ще се усети.

Регулира храносмилателната система

Цвеклото съдържа голямо количество фибри, които подпомагат храносмилателната система и регулират храносмилането. Този зеленчук се препоръчва за хора, които са на диета за отслабване. Сокът от мариновано цвекло има важен ефект. Те съдържат много пробиотици, които регулират храносмилателния тракт и същевременно предотвратяват запек.

Ако всеки ден ядете цвекло, с тялото ви ще се случи това

Укрепва имунитета

За укрепване на имунитета особено се препоръчва прясно изцеденият сок от цвекло. Той е богат източник на минерали и витамини. Сокът от червено цвекло има отхрачващо действие и прочиства горните дихателни пътища; заслужава си да се използва като поддържащо лечение при вирусни заболявания. Бременните жени и малките деца могат да пият сироп от червено цвекло. Той е безопасно и естествено средство за облекчаване на симптомите на грип и настинка.

Прочиства организма

Веществата, съдържащи се в цвеклото, прочистват организма и ускоряват изхвърлянето на токсините от тялото. Освен това те подпомагат функцията на черния дроб и бъбреците. Преди всичко те отстраняват вредните микроорганизми и блокират способността им да се прилепват към тъканите. Цвеклото също така възпрепятства развитието на атеросклероза. Пречистването на организма определено ще подобри настроението ви и ще ви помогне да отслабнете.

Потиска развитието на анемия

В цвеклото има много желязо, което потиска и предотвратява развитието на анемия. Това вещество, заедно с витамин В12 (който също е съставна част на цвеклото), участва в процеса на синтез на червени кръвни клетки.

Кога е най-добре да се яде цвекло - сутрин или вечер

Предпазва очите

Съдържащите се в цвеклото лутеин и бета-каротин подпомагат очите и значително намаляват риска от развитие на заболявания като катаракта и макулна дегенерация.

Обезкислява организма

Червеното цвекло е особено препоръчително за хора, които спортуват много. По време на тренировка в мускулите се отлага млечна киселина, която може да доведе до подкиселяване на организма. Това в крайна сметка може да доведе до отслабване на имунната система или рак. 

Как се приготвя сок от цвекло?

Приготвянето на сок от червено цвекло не е трудно. Всичко, което трябва да направите, е да обелите цвеклото и да го нарежете на малки парчета. След това ги смелете с блендер. Какво да кажем за мариновано цвекло? По време на ферментацията му се произвеждат много бактериални култури, които са полезни за чревната флора. То също трябва да бъде част от вашата диета.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Превръща и сламата в коприна: Мощна домашна маска за суха коса

Без пране: Страхотен трик, с който да почистите възглавниците

6 неподозирани храни, които трябва да се съхраняват в хладилника

Внимавайте: Тази програма за пране може да повреди пералната машина

Това е симптом на автоимунно заболяване, който се появява по време на сън

Защо се появява гадене след хранене

Защо мястото на инжектиране боли и как да облекчите болката?

Топ 5 флирт съвета, за да привлечете вниманието му/й

Повече от главоболие: Един ясен признак на хипертония, който се пренебрегва

Растителен протеин: най-доброто и най-лошото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com