Стар билкар: Маслото от глухарче премахва болки в ставите

7424
Стар билкар: Маслото от глухарче премахва болки в ставите
Снимка: iStock

Маслото от глухарче, получено от цветовете и листата на обикновеното глухарче придоби популярност през последните години заради потенциалните си ползи за облекчаване на болките в ставите. 
Макар че глухарчетата често се възприемат като досадни плевели, те съдържат богатство от естествени съединения, които притежават противовъзпалителни и аналгетични свойства. Това доведе до проучването на маслото от глухарче като естествено средство за лечение на ставни болки и възпаления.

Болките в ставите, причинени от състояния като артрит или възпаление, могат значително да повлияят на качеството на живот. Традиционното лечение често включва фармацевтични медикаменти, но някои хора търсят алтернативни варианти с по-малко странични ефекти. Маслото от глухарче предлага естествен и холистичен подход за справяне с болките в ставите.

Основните активни компоненти на маслото от глухарче включват сескитерпенови лактони, флавоноиди, фенолни киселини и полизахариди. Тези съединения действат синергично за борба с възпалението и намаляване на болката. Доказано е, че по-специално сескитерпеновите лактони потискат възпалителните пътища в организма, като по този начин облекчават болката в ставите.

Когато се прилага локално, маслото от глухарче може да проникне през кожата и да достигне директно до засегнатите стави. Обикновено то се използва като масажно масло, което позволява нежно, но ефективно усвояване. Противовъзпалителните свойства на маслото спомагат за намаляване на отока и сковаността на ставите, а аналгетичният му ефект осигурява облекчаване на болката.

Това е най-добрата закуска за здрави стави

Освен това маслото от глухарче съдържа антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в организма. Свободните радикали могат да допринесат за увреждане на ставите и да ускорят прогресията на свързаните със ставите заболявания. Като отстранява тези свободни радикали, маслото от глухарче подпомага защитата на ставите от оксидативен стрес и по-нататъшно влошаване на състоянието им.

В допълнение към преките ползи за здравето на ставите, маслото от глухарче може да подпомогне и цялостното благосъстояние. То има диуретични свойства, които могат да помогнат за намаляване на задържането на излишни течности в организма и за облекчаване на подуването, свързано с възпалението на ставите. Маслото от глухарче е богато и на витамини А, С и Е, както и на минерали като калций и калий, които допринасят за цялостното здраве на ставите и околните тъкани.

Тайната за здрави стави е разкрита!

Важно е да се отбележи, че макар маслото от глухарче да дава обещаващи резултати в лечението на болки в ставите, то не е панацея. Най-добре е то да се използва като част от цялостен подход, който включва редовни физически упражнения, балансирана диета и други подходящи медицински интервенции. Ако имате вече съществуващо заболяване или в момента приемате лекарства, от решаващо значение е да се консултирате с медицински специалист, преди да включите масло от глухарче в ежедневието си.

В заключение, маслото от глухарче се е наложило като естествено средство за лечение на болки в ставите поради своите противовъзпалителни, аналгетични и антиоксидантни свойства. Активните му съединения работят заедно, за да намалят възпалението, да облекчат болката и да предпазят ставите от оксидативно увреждане. Когато се използва като масажно масло, маслото от глухарче може да осигури локално облекчение и да допринесе за цялостното здраве на ставите. Въпреки това е важно да подхождате към употребата му като към част от цялостния подход към лечението на болките в ставите и при необходимост да се консултирате с медицински специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com