Страдате от тежък ПМС? Опитайте ТЕЗИ храни, за да облекчите симптомите

3139
Страдате от тежък ПМС? Опитайте ТЕЗИ храни, за да облекчите симптомите
Снимка: iStock/Guliver

ПМС-ът може да се прояви по редица неприятни начини, а най-тежките са болезнените менструални спазми, заради които възприемате всеки цикъл като болест, която трябва да изтърпите за ден-два. Много жени се сблъскват с леки или тежки предменструални симптоми всеки месец, които включват главоболие, болезнени и чувствителни гърди и зърна, подуване, желание за сладко, чувство на умора и сънливост, раздразнителност и лошо настроение.

Напрежението обаче не изчезва за всички жени с цикъла им, защото менструалните спазми могат да причинят болки в долната част на корема и гърба, които често са непоносими, а понякога дори болкоуспокояващите не помагат.

Ако често ви мъчат менструални спазми и всеки месец се страхувате как ще се справите и дали няма да се наложи отново да отсъствате от работа или да отложите важна презентация или среща, струва си да опитате да въведете в режима си някои храни, чиито хранителни свойства могат да облекчат менструалните спазми и които по принцип са много здравословни и полезни за целия организъм. Ето кои са те: 

От нагревателни подложки до билков чай, ето пет домашни лека за менструални спазми

Зеленчуци

Здравните експерти твърдят, че зеленчуци като броколи, зеле и карфиол, които са богати на фибри, калций, калий и витамин В6, който намалява задържането на излишни течности в организма, помагат за облекчаване на менструалните спазми. Фибрите осигуряват добро храносмилане, което допълнително облекчава стомаха, и е добре да въведете този зеленчук в редовния си хранителен режим или да го консумирате няколко дни преди менструацията, когато предупредителните симптоми едва започват да се появяват.

Семена

Популярните "семена" са тези с най-обикновен произход, които можете да купите в почти всеки магазин, обелени или необелени, а в магазините за здравословни храни можете да ги получите по мярка, така че винаги да имате запас. Тиквените семки са богати на магнезий, а този минерал подобрява настроението ви и ви помага да поддържате стабилно емоционално състояние по време на ПМС.

Освен това намаляват задържането на вода в организма и съдържат цинк и омега-3 мастни киселини, които ще помогнат за намаляване на болезнените менструални спазми. Закусвайте със семената всеки ден, за да поддържате подходящо ниво на магнезий и да си осигурите положителния им ефект през периода на менструация.

4 чая, които ще облекчат болките по време на месечния ви цикъл

Бадеми

Друга храна за закуска, богата на магнезий, която помага за намаляване на менструалните спазми чрез отпускане на мускулите и облекчаване на контракциите на маточната мускулатура. Освен това съставките в бадемите подпомагат здравословния сън, така че е препоръчително да приемате няколко бадема с вечерята. Можете да нарежете бадемите, както и другите ядки, в салата, да ги добавите към сосове и пасти за мазане и да ги консумирате практически с всякаква храна.

Кимион

Кимионът е известен от древни времена като билка с много лечебни свойства и се използва най-вече при храносмилателни проблеми и стомашни заболявания. Това семе се използва като чай за облекчаване на менструални болки - сварете две лъжици кимион в две чаши вода и изпийте водата, когато започнат менструални спазми. Тя ще облекчи дискомфорта ви и ще освежи дъха ви.

Семена от сминдух

Ферментирайте семена от сминдух като накиснете една лъжица семена в половин литър вода и оставите за една нощ. На следващия ден ще имате приятна на вкус вода, която ще накара менструалните спазми да намалеят, но също така ще повлияе за облекчаване на усещането за болка и тежест в гърдите и ще намали общото подуване, което е резултат от задържането на излишна вода в тъканта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com