4 чая, които ще облекчат болките по време на месечния ви цикъл

8182
4 чая, които ще облекчат болките по време на месечния ви цикъл
Снимка: iStock

Менструалните спазми са резултат от контракции на матката, причинявайки болки, пулсиране и спазми в областта на таза и долната част на корема. Разпространено мнение е, че спазмите са причинени от натрупването на хормони, наречени простагландини в началото на менструалния цикъл .

Те традиционно се лекуват с болкоуспокояващи без рецепта. Други хора се чувстват по-добре като използват подгряваща възглавница или бутилка с гореща вода на долната част на корема или вземат топла вана. Макар и полезни, тези лечения работят по-добре за някои хора, отколкото за други.

Чай от джинджифил

Някои дами вярват, че джинджифилът може да облекчи менструалните спазми чрез намаляване на възпалението и синтеза на причиняващи болката простагландини.

Според проучване, хората с менструални спазми, които са пили добавка от 250 милиграма (mg) джинджифил четири пъти дневно, са имали същото ниво на облекчаване на болката като тези, които са взимали обезоляващ медикамент. Всяка група е лекувана в продължение на три дни от началото на цикъла.

Друго проучване съобщава, че 60 души, получавали прах от корен от джинджифил в продължение на пет дни, са имали по-добро облекчаване на менструалните спазми, отколкото 60 души, получаващи плацебо.

Въпреки тези констатации, преглед на проучванията заключи, че качеството на проучванията е лошо. От прегледаните проучвания някои съобщават за ползи, докато други не.

Копър

Ето защо чаят с лимон е доста безполезен

Любителите на чая добавят лимон към него. Всеизвестен факт е, че цитрусовият плод е богат на витамин С, който е изключително ценен...

Копърът е билка, която напомня на женско биле на вкус и хрупкавост на целина. Съдържа съединение, наречено анетол, за което някои смятат, че облекчава спазмите.

Проучване от 2013 г. от Иран установи, че екстракт от копър, комбиниран с екстракт от кактус работи за значително намаляване на менструалните спазми.

Китайски билки

Традиционните китайски билки обикновено се прилагат за лечение на различни менструални проблеми. Те обикновено се комбинират в специфични смеси, които могат да варират от един практикуващ до друг.

Някои проучвания показват, че китайските билки наистина могат да помогнат. Според преглед на Cochrane, публикуван през 2008 г., китайските билки са били в състояние да облекчат менструалните спазми по-добре от болкоуспокояващите без рецепта.

7 причини да започнете да пиете черен чай още днес

Напоследък голяма част от научните изследвания са посветени основно на зеления чай, който се смята за истински еликсир на младостта и з...

Прегледът включва 39 проучвания и общо 3475 жени. Повечето получиха формула с пет или шест различни билки, включително популярни като корен от ангелика, плод от копър, корен от женско биле, кора от канела и корен от червен божур.

Пикногенол

Pycnogenol е регистрирана търговска марка на френски екстракт, съдържащ кора от морски бор. Проучване от 2008 г. предполага, че пикногенолът може да намали болката и нуждата от болкоуспокояващи без рецепта при жени с менструални спазми.

Японското проучване включва 116 души, половината от които получават дневна доза от 60 mg Pycnogenol за два менструални цикъла, докато другата половина получава плацебо.

Друго проучване от 2014 г. съобщава за подобни резултати сред жени на орален контрол на раждаемостта, които са използвали Пикногенол в продължение на три месеца. В проучването са участвали само 24 души, 27% от тях, използвали Pycnogenol са безболезнени в сравнение с 0% на плацебо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com