Страхотните приложения на морката сол

15216
Страхотните приложения на морката сол
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Морската сол доста често се използва както в кулинарията, така и като домашно средство за разкрасяване, понеже в съдържанието си е богата на минерали като – натрий, калций, магнезий, калий, играещи много важна роля за доброто ни здраве. Нека в тази статия споделим с вас няколко ползи от прилагането и, които може да изпробвате вкъщи.

Балансираща маска

Морската сол може да бъде комбинирана с различни натурални продукти, като меда например. Двете съставки заедно притежават силно противовъзпалително свойство и намалява появата на дразнене. Също спомагат и за баланс на отделянето на себум от кожата на нашето лице и скалпа на главата.

За да си направим такава маска, можем да смесим 1-2 лъжици морска сол с мед и да я нанесем върху почистена кожа на лицето, избягвайки зоната около очите. Оставяме да подейства около 15 мин., след което изплакваме с хладка вода и след това, ако е необходимо може да нанесем и крем за лице.

При използване за косата, е добре върху сух скалп да нанесем тази маска за 20-тина минути и след което да измием косата си със шампоан. Маската може да помогне за намаляване на пърхота на главата.

Тоник за мазна кожа

Морската сол прочиства порите, намалявайки размножаването на бактерии, които водят и до появата на пъпки впоследствие. За направата на тоник против мазна кожа може да смесим 1 чаена лъжица морска сол с хладка вода и да разбъркаме, до пълното и разтваряне. След което с памучен тампон, натопен в тоника нанасяме върху кожата на лицето с леко втриване. Добре е този процес да се повтаря по максимум два пъти дневно – сутрин и вечер.

Направете ето това, преди да сервирате салатата и вкусът й ще е неповторим

През лятото всеки от нас предпочита да похапва нещо леко и свежо. Какво по-прекрасно от това да заситим глада с една огромна салата, ов...

Скраб за тяло

Доста естествен ексфолиант представлява морската сол, с който можем да елиминираме мъртвите клетки от кожата си. Тя е с богато съдържание на минерали, както вече споменахме, като това спомага за омекотяване и възстановяване на кожата при белези и раздразнения.

Можем да смесим в купа една четвърт чаша морска сол с половин чаша зехтин или кокосово масло. След което разбъркваме до еднородна консистенция и с масажни движения нанасяме върху влажна кожа. След масажиране поне няколко минути можем да изплакнем с топла вода.

Подмладяващ скраб

Ако към морската сол добавим и малко гел от алое вера, това ще спомогне за овлажняването на кожата в дълбочина, като намали възпалението и я направи здрава и еластична. Ако към тези съставки добавим и малко масло от лавандула, това ще подобри кръвообращението. Скрабът, който сме получили можем да нанасяме върху лицето и тялото си върху влажна кожа.

Фризьорът съветва: Използвайте морска сол, ако имате мазна коса

Рядко ще попаднете на фризьор, който да не се опита да ви продаде някой от всичките онези продукти за коса, които е подредил по витрини...

Релаксираща вана

Морската сол има свойството да абсорбира токсините и мръсотията от кожата. Съдържанието на минерали пък помага за възстановяване на защитната бариера на кожата. Също така премахва излишните течности от нашия организъм, благодарение на съдържанието на магнезий в нея.

Ако си правим вани с морска сол, не бива да забравяме да потоми във водата изцяло ръцете ни, което ще помогне кожичките около ноктите да се омекотят и самите нокти да се заздравят.

Бели зъби и свеж дъх

Също както содата, морската сол може да ни помогне при избелване на зъбите, а ако изплакваме устата си със солена вода, това ще освежи и дъха ни. Може да смесим малко морска сол и кокосово масло, сред което да разтрием с нежни движения върху емайла на зъбите. Флуоритът, съдържащ се в нея ще помогне и за заздравяването на венците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Мехлем от сол и мед – за какво е толкова полезен?

Нямате енергия сутрин: С тези 5 навика бързо ще промените това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com