Стриите: какво представляват и как се лекуват?

10359
Стриите: какво представляват и как се лекуват?
Снимка: iStock/Guliver

Стриите засягат повечето жени след раждане, но това не е единствената причина да ги получите. Стриите могат да бъдат открити и при мъже и небременни жени. Стриите се появяват при рязко увеличаване или намаляване на теглото. Стриите със сигурност имат потенциала да причинят изключително неудобство. Стриите могат да засегнат всеки, независимо дали е тийнейджър или възрастен.

За да премахнат стриите, хората често се обръщат към множество козметични процедури. Малко хора обаче са наясно, че козметичните процедури на химическа основа могат да имат уникален набор от неблагоприятни ефекти. Човек може да се възползва от някои ефикасни домашни средства, за да предотврати негативните странични ефекти. Стриите могат да бъдат намалени, изсветлени или дори премахнати с помощта на няколко естествени продукта. Това обаче изисква последователна рутинна грижа за кожата и строг самоконтрол.

Какво представляват стриите?

Стриите са резултат от разкъсването на кожните влакна поради прекомерното натоварване, предизвикано от бързото увеличаване на теглото. Първоначално стриите изглеждат червени или лилави в резултат на това, че кръвоносните съдове под кожата прозират при разкъсването на дермата. 

По-късно, когато кръвоносните съдове станат по-тесни, се вижда бледо оцветената мазнина под кожата и белезите придобиват сребристобял оттенък. Няколко естествени терапии могат да помогнат за намаляване и премахване на стриите при бременност, дори ако те не са признак на лошо здраве.

Видове стрии 

1. Червени стрии

Тези стрии, известни още като striae rubra, са нови и първоначално изглеждат червеникави или пурпурни. Те се развиват при разтягане на кожния слой на кожата, при което се разкриват кръвоносните съдове. Възможно е, когато това става да изпитвате силен сърбеж около тези стрии. Червените стрии се отстраняват по-бързо, тъй като са по-скорошни.

Как да се справим със стриите с помощта на природата?

2. Бели стрии

Те са най-упорити и са известни още като striae alba. Те имат бял или сребрист вид. По кожата се появяват малки разкъсвания в резултат на свиването на кръвоносните съдове, което разкрива мазнините под тях. Тъй като белите стрии са по-напреднали, лечението може да отнеме повече време.

Какво да направите, за да се отървете от стриите?

Други диетични средства за предотвратяване на стриите при бременност са:

Вода: Консумацията на 8 до 10 чаши вода всеки ден е изключително полезна за кожата. Тя спомага за поддържане на нейната еластичност и мекота, като възстановява еластичността ѝ. В резултат на това стриите са по-малко забележими.

Витамин С: Препоръчителната дневна доза витамин С се съдържа в храни като горски плодове, сурово зеле, цитрусови плодове, киви, пъпеши, грах, чушки, броколи, ананас, спанак, домати и ряпа. Телата ни се нуждаят от антиоксиданти, за да се борят със замърсителите и свободните радикали. Консумацията на достатъчно количество витамин С ускорява заздравяването на кожните белези.

10 хитрости за заличаване на стрии

Витамин Е: Освен че е мощен антиоксидант, витамин Е осигурява на кожата и значително подхранване. Няколко храни са отлични източници на витамин Е, включително бадеми, сурови семена като тиквено и сусамово, швейцарско зеле, лешници, кедрови ядки, спанак, авокадо, броколи и магданоз, папая и маслини. Стриите могат да бъдат премахнати при редовен прием на тези храни.

Желатин: Колагенът, който се съдържа в желатина и придава на кожата еластичност, се съдържа и в кожата. Най-добрият естествен източник на желатин в диетата ви е костният бульон, независимо дали е от пилешко, агнешко или говеждо месо.

Омега-3 мастни киселини: Освен това омега-3 мастните киселини помагат на кожата да стане по-еластична. Стриите могат да бъдат избегнати до голяма степен чрез консумация на храни като ленено семе, семена от чиа, сьомга, сардини, масло от черен дроб на треска, орехи, соя, говеждо месо, тофу, скариди и карфиол.

Цинк: Кофактор в синтеза на колаген е цинкът. Цинкът може да се намери в тиквените семки. Сусамовите семена, сусамовото брашно, таханът, семената от диня и брашното или грисът от памучни семена са други източници на ядки с високо съдържание на цинк. При недостиг на цинк могат да се появят стрии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com