Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази емоция повишава риска от инсулти и инфаркти

11 юни 2024, 15:31 часа

Притеснявате ли се от постоянно чувство на тревожност? Най-вероятно тялото ви е под стрес. И това не е добре.

Стресът увеличава риска от инсулти и инфаркти

Стресът е силно напрежение в организма поради неблагоприятни външни фактори. Отрицателните ситуации ни очакват навсякъде: у дома, на работа, на улицата, в транспорта... И ако стресът се появява постоянно и за дълъг период от време, тогава на този фон могат да се развият сериозни патологии, включително сърцето и кръвоносните съдове.

Дългосрочният стрес може да причини сериозни здравословни проблеми, включително инфаркт и инсулт. Силните негативни емоции повишават нивото на хормоните на стреса, което води до стесняване и загуба на гъвкавост на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане и стрес върху сърцето. Пулсът се ускорява и сърцето бие „по-силно“. Ако силата, с която кръвта тече през съдовете, е по-висока от нормалното, съдовете трябва да работят по-усилено, което води до удебеляване на мускулния слой около съдовете. Самите съдове губят своята еластичност и създават по-голямо съпротивление на притока на кръв, което повишава кръвното налягане.

Ето кои са признаците на инсулт и как да ги разпознаваме

Под въздействието на стрес може да се развие „синдром на разбито сърце” или предизвикана от стрес кардиомиопатия. Това е заболяване, при което сърдечният мускул временно губи способността си да се съкращава, върхът на лявата камера се разширява и стената става по-тънка.

В резултат на това тези, които са нервни по някаква причина, увеличават риска от развитие на аритмия, коронарна болест на сърцето, удари и инфаркти.

Кой е особено изложен на риск?

Като цяло сърдечните рискове са по-високи под въздействието на стрес:

  • при възрастни хора;
  • ако вече имате съпътстващи заболявания (инфаркт на миокарда, коронарна болест на сърцето, преходна исхемична атака (или инсулт), захарен диабет, хиперхолестеролемия;
  • при пациенти с наднормено тегло и лоши навици;
  • ако близки роднини са имали инфаркти или инсулти.

Този симптом по време на хранене издава инсулт

Как да предпазим сърцето си от стрес?

За да се борите със стреса, е важно да водите здравословен начин на живот: да се храните правилно, да се откажете от лошите навици, да спите достатъчно и да спортувате редовно. Също така трябва да поддържате график за работа и почивка и да можете да превключвате към други дейности. Дихателни упражнения, медитация и йога ще бъдат полезни.

Също така е важно да се подлагате на редовни медицински прегледи, особено ако вече са установени нарушения (артериално увреждане, високо кръвно налягане, висок холестерол, хронични заболявания).

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес