Тези 5 билки вършат чудеса за сухота в устата

2748
Тези 5 билки вършат чудеса за сухота в устата
Снимка: iStock

Пресъхването на устата е неприятно състояние, което може да се дължи на злоупотреба с алкохол и солени храни, лоша хидратация, спане с отворена уста поради инфекция на горни дихателни пътища, грешки в менюто, както и на определени заболявания, при които е водещ симптом. Нека да разгледаме по-подробно причините за пресъхването, за да ви предложим най-подходящите билки за сухота в устата.

Причини за сухота в устата

1.       Стрес

Когато се намирате под голямо напрежение, тялото ви произвежда повече кортизол, „хормон на стреса“, което води до сухота в устата. Вероятно сте чували народния израз „Пресъхна му устата от страх“. Той не е случаен.

2.       Възраст

С натрупване на годинките се увеличава рискът да се срещнете лично с пресъхналата уста, макар сама по себе си възрастта да не е критерий.

3.       Дехидратация

Елементарно. Няма как да имате слюнка, ако се чувствате като камила в пустинята. Не пропускайте да поддържате нивата на хидратация оптимални, дори през студените месеци.

4.       Злоупотребата с цигари и алкохол естествено води до сухота в устата.

5.       Хъркане или други нарушения на съня, които протичат със спане с отворена уста. Самата отворена уста по време на сън, без да е от значение защо точно е отворена, води до пресъхването ѝ.

Сухотата в устата е първи признак за следните заболявания

6.       Инфекции в областта на оралното здраве като орална млечница – гъбична инфекция в устата, причиняваща възпаление, което може да увреди слюнчените жлези и да доведе до сухота в устата.

7.       Прием на определени медикаменти, които имат като страничен ефект поява на сухота в устата.

8.       Причини, следствие на заболявания и начин на живот – не можем да изредим всички случаи, в които се проявява сухата уста като симптом, а и не е необходимо. Важно е да знаем как да противодействаме, кои билки за сухота в устата вършат чудеса и кои рецепти да пропуснем с недоверие.

5 билки за сухота в устата – кои са те и как ни помагат?

Редица трикове и малки промени в ежедневния начин на живот могат да доведат до сериозно облекчение на проблема, наречен суха уста. Ако устата ви е системно пресъхнала и ако няма  медицинска причина за това, която да търсите и лекувате, то най-вероятно дребни промени като избягване на консумацията на кафе, алкохол и тютюнопушене, ограничаване на консумацията на захар и сол, отказ от прием на определени лекарства, причиняващи сухота в устата, и заместването им с други, които са по-подходящи за конкретния пациент, увеличаване на консумираните течности, използване на води за уста и продукти за лична орална хигиена, които не съдържат алкохол, за да не водят до пресушаване на лигавицата и т.н. Към всички тези общи съвети може да добавите и 5 билки за сухота в устата, чиято ефективност е доказана през годините.

1.       Алое вера

Това растение се оказва направо универсално и се използва за лечение на практика на почти всичко. Каквото и да забъркате с алое вера, няма да сгрешите. Възможно е и просто да го подържите в уста, да го втриете във венеца си – резултатът ще е същият.

2.       Джинджифил

Това е една от билките, които най-мощно стимулират производството на слюнка. Действието на джинджифила се споменава в много проучвания, включително в нарочно проучване от 2015 г. Не е нужно да предприемате каквито и да е действия обаче, джинджифилът ще даде където каквото е нужно.

Сухота в устата - 5 сериозни заболявания, които издава

3.       Корен от бяла ружа

Бялата ружа е известна със свойствата си, сходни с тези на алое вера, но рядко се споменава и обикновено се подценява. Притежава омекотяващо и овлажняващо действие, намира приложение и в традиционното билкарство.

4.       Кактус от бодлива круша

Да си дойдем на думата – нещо нестандартно, ново, неизвестно, предизвикателство – кактус от бодлива круша. Проучване от 2015 г. показа, че помага при сухота в устата, увеличава саливацията и се справя чудесно със сухата уста.

5.       Сладък пипер

Тук няма какво да добавим. Със сигурност сте пробвали  тези комбинации като деца, но не сте знаели колко са важни. Сега може да си изберете любима подправка за суха уста или да комбинирате няколко, за да получите вашата.

Ако симптомите, свързани със сухотата в устата не изчезват, ако се задълбочават или появят нови, ако се сетите допълнителна информация, редно е да я предоставите на лекаря. Понякога някои симптоми на заболявания могат да се разгърнат със закъснение във времето, така ме призовавам за бдителност – без излишна паника и без напрежение, но с едно „на ум“.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com