Тези зеленчуци са нискокалорични и са истинска витаминозна бомба

4628
Тези зеленчуци са нискокалорични и са истинска витаминозна бомба
Снимка: iStock/Guliver

Зелето, броколите, марулята, магданозът, целината и спанакът имат една прилика. Това е сочният зелен цвят, който е тяхна запазена марка. 

Освен това те имат много ценни хранителни вещества, които със сигурност са полезни за здравето. За цвета на зелените зеленчуци е отговорен хлорофилът - вещество, което не само е необходимо за правилното протичане на фотосинтезата, но и може да послужи за укрепване на състоянието на организма ни. 

Но това не е единствената причина, поради която си заслужава да ги включите в диетата си и поради която трябва да ги консумирате възможно най-често. Защо си заслужава да се консумират зелени зеленчуци? 

Ползи от яденето на зелени зеленчуци

Оказва се, че общото между всички зелени зеленчуци е не само цветът, макар че това сравнение е най-очевидно за всички. Струва си да се спомене, че те изобилстват от много хранителни вещества, които са много полезни за нашето здраве. 

На първо място това са фибрите, те могат да бъдат спасител за червата Те не само подобряват функционирането им, но и им помагат да се прочистват и да регулират честотата на изхожданията. 

Не ги изхвърляйте! 9 ПОЛЗИ от корите на плодовете и зеленчуците

Фибрите не бива да се забравят и когато сме в процес на отслабване, тъй като доставката им ни осигурява чувство за ситост и нямаме такова желание да похапваме между храненията. Струва си да се спомене и друго предимство на консумацията на зелени зеленчуци: те са нискокалорични, така че нищо не ви пречи да се ограничавате в яденето им.

Зелени зеленчуци: източник на витамини

Ако нямате проблеми с фигурата, все пак трябва да опитате да ядете повече зелени зеленчуци. Това е така, защото те ни снабдяват с ценни витамини. С кои от тях трябва да започнем? 

Лидерът, разбира се, е витамин С, който е известен с това, че поддържа имунитета ни, но списъкът с неговите достойнства е много по-дълъг. Не бива да се забравя, че той помага и за укрепване на кръвоносните съдове, което допринася за нормализиране на кръвното налягане. 
Струва си да се знае също, че допълнителното му приемане, т.е. яденето на зелени зеленчуци, подобрява красотата ни, тъй като витамин С оказва своето влияние върху синтеза на колаген. 

Ако състоянието на кожата е наистина важно за нас, струва си да ядем зелени зеленчуци заради наличието на витамини А и Е. Първият подпомага регенерацията на кожата, намалява възпаленията и предпазва очите. 

Лесни за отглеждане зеленчуци, които да засеете градината

Вторият не без основание се нарича "витамин на младостта", тъй като също може да регенерира тъканите и да предотврати бързото стареене на кожата. Зелените зеленчуци съдържат ценни вещества, които могат да помогнат за подобряване на състоянието на организма ви. 

Струва си да започнете с желязото, тъй като то активно предпазва от анемия и укрепва кръвта, което подобрява работата на организма. На свой ред магнезият, съдържащ се в зелените зеленчуци, подпомага цели две ключови системи: кръвоносната система (нормализира кръвното налягане) и нервната система (подпомага работата на невроните, подобрява паметта и концентрацията и облекчава негативните ефекти от хроничния стрес).

Защо зелените зеленчуци имат такъв цвят?

Ако някога сте се чудили защо зелените зеленчуци имат този цвят, отговорът е много лесен. Всичко това се дължи на хлорофила - веществото, което отговаря за процеса на фотосинтеза при растенията. 
Оказва се обаче, че то е също толкова полезно и за хората. Хлорофилът се класифицира като антиоксидант, така че може да предложи много. 

Той подпомага процесите на прочистване на организма, като улеснява изхвърлянето на токсините и облекчава натоварването на органи като черния дроб и бъбреците. Освен това хлорофилът може да намали вероятността от поява на цивилизационни заболявания или да забави процеса на стареене на организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com