Топ трикове за почистване на климатика

22413
Топ трикове за почистване на климатика
Снимка: iStock/Guliver

Почти във всеки дом и офис вече има климатик. Задачата на климатичната система е свързана не само охлаждане и затопляне, но и със създаване на микроклимат в помещението и пречистване на въздуха от наличния в него прах. Този уред е подложен на колосално натоварване, обработвайки кубически метри въздух на ден.

За да се удължи живота и да се подобри ефективността на климатика, той трябва да се почиства редовно. Обикновено с това се занимават специалисти, но не е трудно и сами да го направите

Преди да почистите която и да е част, изключете климатика от тока и подгответе съответните инструменти, детергенти и дезинфектанти, суха кърпа и четки. Като антисептик можете да използвате специални течности с хлорхексидин.

Препоръки за почистване на външното тяло

Външната част на климатика трябва да се почиства 1-2 пъти годишно. Основната част от замърсяването в нея са листа, малки клони и насекоми. Тяхното присъствие пречи на нормалната работа на топлообменника и води до прегряване и отказ на компресора.

Процесът на почистване се състои от няколко етапа: ръчно отстраняване на грубите замърсявания; фините частици и праха могат да бъдат отстранени с автомобилна или обикновена прахосмукачка; почистване на перките на вентилатора с влажна кърпа или гъба. Процедурата трябва да се извършва внимателно. Изплакването на перките трябва да се осъществи с помощта на пароструйка.

Ако климатикът е инсталиран на втория етаж или по-високо, по-добре е да поверите тази дейност на специалисти.

Как да почистим вътрешното тяло

Тя се нуждае от по-често почистване. Преди да започнете почистването, трябва да изключите системата и да свалите капака на корпуса. Той също трябва да се почисти - мръсотията се отстранява с мека влажна кърпа или под течаща вода. 

Правете това веднъж месечно и климатикът ви ще работи по-добре

Ефективната работа на климатика гарантира не само по-добър микроклимат в помещението, но и по-ниски сметки за ток. За целта е необходим...

Алгоритъмът за почистване на мрежестите филтри е както следва: демонтирайте филтърния елемент (как да направите това можете да научите от инструкциите на сплит системата); отстранете праха с четка или прахосмукачка; накиснете филтъра в топла вода с препарат; изплакнете го под течаща вода, при необходимост третирайте с антисептик; подсушете филтъра и го фиксирайте на същото място.

Експертите препоръчват той да се замени с нов след 8-10 цикъла на почистване. Джобните филтри не се почистват, а се сменят с нови.

Почистването на филтъра не изисква много умения и време. Препоръчва се този процес да се извършва при замърсяване, средно веднъж на всеки 2-6 седмици. 

За да премахнете мухъла и плесента, включете режима на рециркулация при най-ниската температура и напръскайте антисептична течност близо до радиатора. Сглобете отново климатика в обратен ред. Достатъчно е да почиствате топлообменника в климатика веднъж годишно. Ако по време на обработката се открият следи от корозия, трябва да се свържете със сервизния център.

Почистване на дренажната система

Грешките, които допускаме при избора на климатик

Изборът на климатик не е лесна задача и често допускаме грешки, за които след това съжаляваме. Ето къде най-често грешим при покупката ...

Дренажната система на климатика отстранява конденза, образуван при въздушно охлаждане. Състои се от плитък съд и куха тръба, през която течността се изхвърля навън.

Ако не почиствате системно дренажната система, дренажната тръба ще се запуши и климатикът ще започне да отделя неприятна миризма.

Процесът на почистване на дренажната система се извършва, както следва: премахване на външния корпус на климатика; разединяване на крепежните елементи, последвано от отстраняване на частите; измиването им под течаща вода като предварително се накисват в препарат с хлорхексидин за 15-30 минути; ще ви трябва и прахосмукачка за почистване на дренажния канал.

Включва се за издухване на въздуха и се свързва към канала; след това в канала се изпипва антисептик и след 15 минути следва повторно издухване. Преди да инсталирате дренажната система, се препоръчва да проверите качеството на нейното почистване. За да направите това, изсипете 1-1,5 литра вода в тавата. Ако няма течове, дренажната система е готова за работа.

Когато извършвате системно почистване на климатика, трябва да обърнете внимание на състоянието на всички части, включително на корпуса и уплътненията. Ако по тях се забележи повреда, трябва да се свържете със специалисти от сервизния център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com