Това е ядката, която изостря паметта и потушава нервността

39370
Това е ядката, която изостря паметта и потушава нервността
Снимка: iStock

Ореховите дървета, на чийто цъфтеж се наслаждаваме през пролетта и чийто плодове сме свикнали да обираме в началото на есента, са невзискателни по отношение на почвата и капризите на времето (жеги, проливни дъждове буреносни ветрове).

Още древните мислители са осъзнали полезните за здравето свойства на ореховите плодове; счита се, че първото научно описание на ореховата ядка е направил ботаникът Теофраст още през 3-я век пр.н.е. Понастоящем ореховите ядки с основание се приемат като „склад за витамини“, тъй като представляват своеобразен коктейл от витамини, микроелементи и други полезни за организма вещества.

Под черупката, ореховите ядки зреят във формата на ядро от 4 практически симетрични части – също както е устроен и човешкият мозък. Тази поразителна прилика би могла да се тълкува като „знак на природата“, обуславящ позитивното въздействие от консумирането на орехови ядки върху работата на главния мозък. По точно, благодарение на богатото съдържание на мастни киселини в ядките, се наблюдава подобряване на паметта, както и успокояващо въздействие върху нервната система, особено полезно за преодоляване на стресови ситуации.

Друга здравословна полза от консумиране на орехови ядки е обусловена от съдържанието в тях на значително количество желязо, необходимо на организма да се справя в случаите на патологии като анемии и нисък хемоглобин.

От друга страна, съдържаният се в ореховите ядки протеин е особено подходящ при изпълнение на вегетариански диети, тъй като, ореховият протеин, въпреки и трудно усвоим, все пак се усвоява много по-лесно от животинския протеин, така че при умерена консумация на ядките, съществено намалява вероятността от негативни последици за организма.

Значителните количества в ореховите ядки на Омега-3 мастни киселини, както и на витамините С и тези от В-групата, допринасят за подобряване на състоянието на косата, а също така спомагат за оформянето на самите космени фоликули (подкожните кухини, в чиито луковици са разположени корените на космите и малко мускулче, захранвано богато с кръвоносни капиляри). 

Интересни факти за ОРЕХИТЕ и техните ползи

Когато се анализира съставът на ореховите ядки трябва първостепенно да се подчертае, че около ⅔ от съдържанието им е масло (линолова, олеинова, стеаринова и палмитинова мастни киселини). Тук възниква проблемът за правилното съхраняване на добитото от ядките масло – ако е било изложено на открито, то влизайки в непосредствен контакт с атмосферния кислород, започва да се окислява, при което хранителните вещества в него намаляват бързо, а освен това, образувалите се реакционни продукти се оказват свободни радикали (считани като основна причина за стареенето на организма).

Нещо повече, ако маслото не е било съхранявано в тъмно помещение, то светлинните вълни имат унищожителен ефект върху голяма част от полезните вещества. От тези вещества, следва да се отбележат: първо, микроелементите цинк и йод, които допринасят за образуването и правилния растеж на кожата, ноктите и косата и второ, витамините Е и С, които имат доказани антиоксидантни свойства; трето, своят принос дават и веществата: фенилаланин, валин, глутамин, серин, хистидин и аспарагин.

Специфичният състав на ореховите ядки и добитото от тях масло обуславя и определени вреди, когато те се консумират в прекомерни количества. Това се дължи на високото съдържание на протеини и мазнини, при чието преработване, нормалното функциониране на черния дроб, панкреаса, както и на целия стомашно-чревен тракт се оказва затруднено – започват гниещи процеси в червата, водещи до размножаване на патогенна микрофлора, което може да инициира различни заболявания.

Как е правилно да се ядат орехи - всеки трябва да знае това

Налице са специфични ползи от консумирането на ореховите ядки при двата пола, дължащо се на хормоналните различия между тях

При жените, наличието на желязо, йод и магнезий влияе благотворно върху нервната им система и така помага срещу стреса, хормоналните вариации намаляват, а менструалният цикъл се регулира.
При мъжете, антиоксидантът, представен от витамин Е, стимулира формирането на мускули и ускорява възстановяването им след физически/спортни натоварвания, докато присъствието на цинк и мед спомага и за облекчаване на болезнените синдроми.

Ограниченията относно консумирането на ореховите ядки са:

1/ да не се смесват с въглехидратни храни – най-добре е ядките да се консумират до 2 – 3 часа преди и след другите храни;
2/ да не се консумират презрели или/и мухлясали;
3/ да не се консумират, когато са били подлагани на химическа или/и топлинна обработка, както и ако са престояли продължително време на неподходящо място.

При какво състояние на организма, консумирането на орехови ядки или/е масло е противопоказно?

Първо, при хора с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.
Второ, при хора, предразположени към главоболие, тъй като тираминът в ядките провокира появата на главоболие.
Трето, при деца под 7 годишна възраст, тъй като прекомерното натоварване на храносмилателния им тракт би могло да предизвика ответни алергични реакции.

По принцип, орехът е силно концентриран, висококалоричен протеин и поради това се оказва тежка и трудно смилаема храна, която организмът трудно усвоява. Ето защо е препоръчително неговата консумация да е в малки количества и то от време навреме – така микрофлората на организма ще бъде запазена.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com