Интересни факти за ОРЕХИТЕ и техните ползи

10694
Интересни факти за ОРЕХИТЕ и техните ползи
Снимка: Oksana Dolzhko / Pexels

Технически погледнато, орехът е семе от костилкови ядки и следователно не е истинска ботаническа ядка. Той произхожда от региона, простиращ се от Балканите на изток до Хималаите и Югозападен Китай. Орехите са една от най-старите дървесни храни, познати на човека, датираща от 7000 г. пр. н. е. Орехът е голямо, широколистно дърво, достигащо височина 25-35 метра и диаметър на ствола до 2 метра, обикновено с къс ствол и широка корона. Това е светлолюбив вид, който изисква много слънце, за да расте добре. Мъжките цветове са в увиснали кокичета, дълги 5-10 cm, а женските цветове са крайни, на гроздове от два до пет, които през есента узряват до плод със зелена, полулепкава обвивка и кафява, гофрирана ядка. Целият плод, включително обвивката, пада през есента. 

Орехите са много полезни, но не яжте повече от 1 шепа, за да не си навредите сериозно

ПОЛЗИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО

Орехите са едни от най-хранителните от всички ядки. В 100 грама орехи се съдържат 654 калории. Орехите са отличен източник на противовъзпалителни омега-3 есенциални мастни киселини. Те са богати и на антиоксиданти, включително са много добър източник на манган и мед. Орехите са добър източник и на молибден, витамин Е, витамини от В-комплекса, елагитанини, катехин и мелатонин. Много други минерали се осигуряват от орехите в ценни количества. Тези минерали включват калций, хром, желязо, магнезий, фосфор, калий, селен, ванадий и цинк. Някои от ползите за здравето от орехите включват намаляване на лошия холестерол в организма, подобряване на метаболизма и контрол на диабета. Освен това те имат противовъзпалителни свойства, подпомагат контрола на теглото и помагат за подобряване на настроението.

Кашу, бадеми, орехи, лешници, шам фъстък - ползи и вреди за организма

Смята се, че те забавят и разпространението на рака. Експерти анализира нивата на антиоксиданти в девет различни вида ядки и открива, че шепа орехи съдържа два пъти повече антиоксиданти, отколкото шепа други често консумирани ядки. Орехите могат да се консумират като лека закуска или като част от различни десерти и солени ястия. Ореховото масло се предлага в търговската мрежа и се използва главно като хранителна съставка, особено в салатни дресинги. Орехите винаги са били смятани за "храна за мозъка", може би защото повърхностната структура на ореха има вид на бръчка, подобна на тази на мозъка. Поради тази причина те са били считани за символ на интелигентност, което е довело до убеждението, че всъщност повишават интелекта на човека. Макар това да не е съвсем вярно, последните проучвания доказват, че консумацията на тези семена наистина помага за насърчаване на мозъчната функция. 

Ето как орехите могат да ви помогнат да свалите килограми

Китай е най-големият производител на орехи в света, като произвежда почти половината от световното предлагане на орехи. Съединените щати са вторият по големина производител на орехи, на който се пада приблизително една трета от общото световно производство. Въпреки че животът на ореховите градини с търговска цел обикновено е 60-100 години, при благоприятни обстоятелства ореховите дървета могат да живеят 300 и повече години. Думата "орех" произлиза от староанглийското walhnutu, буквално "чужд орех", като walh означава "чужд". Орехът е наречен така, защото е пренесен от Галия и Италия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Бананите: добри или лоши са за нас?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com