Това са 5-те храни, които трябва да ядем всеки ден

4586
Това са 5-те храни, които трябва да ядем всеки ден
Снимка: piviso / Pixabay

Балансираното и здравословно хранене е препоръчително да се превърне в начин на живот, а не да бъде използвано като средство за временно понижаване на теглото. Ще разочароваме много от вас, но този модел не е устойчив, ако се стремите към изваяната фигура. Полезната храна е и вкусна, ако се научите как да се възползвате от нея, така че хем да имате мечтаното тяло, хем да поддържате добро здраве. 

В следващите редове ви представяме 5 храни, съдържащи достатъчно количество полезни вещества, както и не толкова калории, които да нарушат “диетата”. Те ще ви помогнат да подобрите храносмилането си, да се сдобиете с повече енергия, както и да си създадете стабилна основа за новия, здравословен начин на живот.

Мазна риба

Мазните риби като сьомгата например са много богати на омега-3 мастни киселини, имащи редица ползи за организма. Сред тях се нареждат контрол нивата на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар. Тези риби съдържат също полезни мазнини и чисти протеини.

Какво ще се случи, ако ядем прекалено много ЯДКИ

Зеленчуци от семейство Кръстоцветни

Това са познатите и любими броколи, зеле, брюкселско зеле, рукола, ряпа, карфиол и т.н. Те съдържат голям брой полезни и важни за организма ни витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Друг плюс е, че са нискокалорични и идеални за ежедневна консумация и за всеки тип хранителен режим. С тях можете да експериментирате, като ги добавяте към най-различни рецепти за основни ястия, супи, салати, печива, туршии и др.

Горски плодове

Горските плодове са отлични антиоксиданти и съдържат минимално количество захари. Именно поради тази причина са идеалният избор за всеки, независимо от здравословното състояние. Разбира се, освен ако нямате алергия или специфично заболяване, което не позволява консумацията им. Горските плодове могат да се хапват ежедневно и са полезни за здравето на сърцето, както и за контролиране нивата на кръвната захар.

Защо да ядем различни ядки всеки ден

Някои видове ядки

Ядките също са много добър източник на фибри, растителни протеини и полезни мазнини. Те имат редица ползи за здравето ни, затова е препоръчително да си набавяме шепа ядки ежедневно. Разбира се, не бива да се прекалява с количеството, защото са малко по-калорични. Наблягайте на ядки като орехи, кашу, бадеми, шамфъстък или фъстъци - сурови и неосолени. Ядките повлияват благоприятно на сърдечно-съдовата система, храносмилателния тракт, нивата на кръвната захар и имунитета.

Черен шоколад

Всеки от нас в определен момент има нужда от нещо сладичко, а благодарение на натуралния черен шоколад можем да утоляваме това желание ежедневно. Препоръчително е на ден да си позволявате по парченце черен шоколад - той има добро съдържание на антиоксиданти и не съдържа толкова големи количества захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com