Това са най-полезните напитки за здравето на сърцето

39032
Това са най-полезните напитки за здравето на сърцето
Снимка: Element5 Digital / Unsplash

Сърцето е двигателят на нашето тяло. И за да се чувстваме добре, то трябва да функционира нормално.

Нарушаването на сърдечната дейност води до критични състояния, свързани със сериозни последици. Рисковите фактори за тези заболявания могат да бъдат много: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, недостатъчна физическа активност, повишено телесно тегло, хипертония, постоянен стрес и нездравословно хранене.

За съжаление справянето с лошите навици не е никак лесно. Но с правилната и балансирана диета, както и с адекватна физическата активност могат да бъда избегнати усложненията.

В менюто ни задължително трябва да присъства най-здравословните природни напитки, които нормализират сърдечната дейност.

1. Вода

Тялото ни се състои от около 80% вода. Нейната липса в организма е истинско бедствие за сърцето и кръвоносните съдове. Без вода кръвта се сгъстява, сърцето се натоварва и това затруднява неговото функциониране.

За нормална сърдечна функция всеки възрастен трябва да консумира до 2,5 литра течности на ден, като количеството на водата задължително трябва да е 8 чаши.

2. Червено вино

Сухото червено вино е първата алкохолна напитка, позната на човечеството. То е не само мощен антиоксидант, но и добър защитник на сърцето. Полифенолите, съдържащи се в него, укрепват стените на кръвоносните съдове и нормализират работата на сърдечния мускул. Основното им действие е насочено към понижаване на нивото на лошия холестерол, а това намалява вероятността от инфаркти, инсулти и образуването на кръвни съсиреци.

Като силен антиоксидант сухото червено вино се бори с вирусни заболявания, премахва токсините от тялото и укрепва имунната система. Виното е алкохолна напитка и не е препоръчително да се консумира в големи количества. За стимулиране на сърдечна дейност е желателно да се пият не повече от 50 грама качествено вино на ден.

3. Гроздов сок

Това са билките, които поддържат сърцето здраво

Здравословната диета е първата стъпка към по-здраво сърце. Именно затова е важно да включим в менюто си повече зеленчуци, плодове, боб,...

Най-добрият помощник и лечител на сърцето и кръвоносните съдове е гроздовият сок. Този природен лек разкрива лечебните си свойства по съвсем различен начин от виното. Максималната концентрация на полифеноли в него оказва положителен ефект върху стените на кръвоносните съдове, стабилизира кръвното налягане и е чудесно профилактично средство при сърдечно-съдови заболявания.

4. Зелен чай

Защо точно зелен чай, а не ароматен и тонизиращ черен чай? Зеленият чай е чудесен източник на антиоксиданти и е най-доброто средство за предотвратяване на сърдечно-съдови и остри възпалителни заболявания.

Консумирайки 4 чаши от тази приятна напитка на ден, вие предпазвате сърцето си от заболявания. 

5. Сок от нар

5 домашни лека за здраво сърце

Някои домашни лекове могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и да подобрят цялостното ни здраве.Те притежават реви...

В сока от нар се съдържат три пъти повече антиоксиданти, отколкото във виното. Освен това тази напитката е богата на калий и магнезий, които подхранват сърдечния мускул, укрепват стените на кръвоносните съдове. 

Човек, който консумира ежедневно чаша сок от нар, разреден с вода, е много по-малко вероятно да има проблеми със сърцето. 

6. Доматен сок

Тази полезна напитка пречиства кръвта, укрепва сърдечния мускул, доставя на организма калий, фолиева киселина и микроелементите селен, молибден, йод, кобалт и фосфор. Доматеният сок насърчава производството на серотонин - хормона на щастието, като по този начин облекчава ефектите от стреса, който се отразява негативно на сърдечната дейност.

Доматеният сок регулира нивата на хомоцистеин. Излишъкът от тази аминокиселина провокира атеросклероза и съсирване на кръвта.

10 храни за здраво сърце

Неблагоприятните фактори на околната среда, стресът и лошите навици са основна причина за развитието на сърдечносъдови заболявания. Но ...

Сокът от домати повишава хемоглобина, редуцира вредния холестерол и предотвратява развитието на склероза.

Заради наличието на натрий в него се препоръчва да пиете не повече от половин чаша на ден, за да избегнете повишаване киселинността на стомаха. Не се препоръчва смесването на доматен сок с храни, съдържащи протеини и нишесте като хляб, извара, яйца, картофи. Комбинирайте го с подправки и други свежи зеленчуци.

7. Сок от червена боровинка

Той е ценен източник на фруктоза, глюкоза, пектини и други полезни вещества. Сокът от червена боровинка въздейства върху човешкото тяло именно на клетъчно ниво и помага за насищането на мозъчните клетки с кислород. Не трябва да пиете тази напитка в големи количества, достатъчно е да е приемате 2 супени лъжици дневно от нея.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com