Това състояние увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет

3029
Това състояние увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет
Снимка: iStock

Продължителната дехидратация - състояние, характеризиращо се с недостатъчен прием на вода за продължителен период от време - представлява значителна заплаха за човешкото здраве. Освен общоприетите симптоми на жажда, замайване и умора, новите изследвания подчертават тревожната връзка между продължителната дехидратация и повишения риск от сърдечни заболявания и диабет.

Човешкото тяло разчита на водата за множество жизненоважни функции, включително кръвообращение, регулиране на температурата и пренос на хранителни вещества. Когато настъпи дехидратация, тези процеси се нарушават, което създава предпоставки за каскада от неблагоприятни последици за здравето.

Един от основните механизми, чрез които продължителната дехидратация допринася за сърдечните заболявания, е повишаването на вискозитета на кръвта. Дехидратираната кръв става по-гъста и по-трудна за изпомпване, което натоварва сърцето и увеличава риска от хипертония, основен предшественик на сърдечносъдовите заболявания.

Как да разпознаем дехидратацията?

Освен това дехидратацията може да наруши деликатния баланс на електролитите в организма, което води до повишаване на кръвното налягане. Хронично повишеното кръвно налягане натоварва прекомерно артериалните стени, като може да причини увреждания и да насърчи развитието на атеросклероза. Атеросклерозата е състояние, характеризиращо се с натрупване на плака в артериите, която затруднява притока на кръв и увеличава вероятността от инфаркт и инсулт.

В допълнение към ролята си за сърдечносъдовото здраве, продължителната дехидратация е свързана с развитието на инсулинова резистентност - ключов фактор за появата на диабет тип 2. Способността на организма да регулира кръвната захар зависи от правилната хидратация, тъй като водата е от съществено значение за функционирането на инсулина. Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, улеснява усвояването на глюкозата в клетките за получаване на енергия. В състояние на дехидратация инсулинът става по-малко ефективен, което води до повишени нива на кръвната захар и повишен риск от диабет.

Освен това дехидратацията може да допринесе за затлъстяването, което е добре установен рисков фактор за диабет. Когато тялото не разполага с вода, то може да изтълкува погрешно сигналите за жажда като глад, което води до консумация на повече калории от необходимото. Това преяждане, съчетано с метаболитните последици от дехидратацията, може да допринесе за увеличаване на теглото и инсулинова резистентност.

Кои са първите симптоми на обезводняване?

Връзката между продължителната дехидратация, сърдечните заболявания и диабета подчертава значението на поддържането на оптимална хидратация за цялостното здраве. Хората трябва да се съобразяват с приема на вода, особено в среда или ситуации, които ги предразполагат към дехидратация, като горещо време или интензивна физическа активност. Здравните специалисти препоръчват дневен прием на най-малко осем чаши вода с вместимост 8 унции, въпреки че индивидуалните нужди могат да варират.

Последиците от продължителната дехидратация надхвърлят непосредствения дискомфорт и достигат до сферата на хроничните заболявания като сърдечни болести и диабет. Признаването на жизненоважната роля на водата за поддържане на физиологичния баланс подчертава значението на поддържането на адекватна хидратация като основен аспект на превантивното здравеопазване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com