Този горски плод прочиства кръвта и балансира захарта в организма

1027
Този горски плод прочиства кръвта и балансира захарта в организма
Снимка: iStock

Малините с техния яркочервен оттенък и сладко-търговски вкус са не само възхитително лакомство, но и източник на ползи за здравето, особено когато става въпрос за прочистване на кръвта и балансиране на нивата на захар в организма. Тези малки плодове са пълни с важни хранителни вещества и биоактивни съединения, които допринасят за забележителните им здравословни свойства.

Свойства за прочистване на кръвта

Една от отличителните черти на малините е високото им съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите, като витамин С и кверцетин, играят решаваща роля за неутрализирането на свободните радикали в кръвния поток. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес, водещ до увреждане на клетките и различни хронични заболявания. Като намаляват оксидативния стрес, антиоксидантите в малините спомагат за поддържането на целостта на кръвните клетки и на цялостната кръвоносна система.

Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако ядете малини 3 пъти седмично

Освен това малините са богати на диетични фибри, особено на разтворими фибри. Разтворимите фибри помагат за свързването с холестерола и други токсини в кръвния поток, като улесняват изхвърлянето им от организма. Този процес не само спомага за понижаване на нивата на лошия холестерол, но и за пречистване на кръвта чрез отстраняване на вредните вещества.

Балансиране на нивата на кръвната захар

Малините оказват значително въздействие върху регулирането на кръвната захар. Те са с нисък гликемичен индекс, което означава, че при консумация не предизвикват бързи скокове в нивата на кръвната захар. Това ги прави отличен избор за хора, които се справят с диабет, или за такива, които искат да поддържат стабилни нива на кръвната захар.

8 ползи от малините, за които не сте си и предстaвяли

Съдържанието на фибри в малините играе ключова роля в това отношение. Фибрите забавят храносмилането и усвояването на захарите, което води до по-постепенно освобождаване на глюкоза в кръвта. Това помага да се предотвратят резките пикове и спадове в нивата на кръвната захар, които често се свързват с високовъглехидратните храни. Освен това малините съдържат съединения като елагова киселина и антоцианини, за които е доказано, че подобряват инсулиновата чувствителност, повишавайки способността на организма да управлява ефективно кръвната захар.

Хранителен профил и ползи

Освен съдържанието на антиоксиданти и фибри, малините са богат източник на витамини и минерали, които допринасят за ползите им за здравето. Те са с високо съдържание на витамин С, манган и витамин К, които играят роля в поддържането на сърдечносъдовото здраве и насърчават ефективното съсирване на кръвта. Наличието на други микроелементи, като фолат и желязо, допълнително подпомага здравословното образуване и функциониране на кръвта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Дали вашият партньор в живота е избран от Бог?

Мъжете от тези зодии са най-големите особняци

Тази магична добавка ще подобри съня и почивката ви

Тази естествена съставка е много по-ефективна от която и да е добавка

Най-големите сърцеразбивачи сред зодиакалните знаци - внимавайте с тях!

Зодиакалните знаци, които нямат нужда да са във връзка, могат да са щастливи и сами

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com