Този храст успокоява нервите и прочиства кръвоносните съдове

36864
Този храст успокоява нервите и прочиства кръвоносните съдове
Снимка: Manfred Richter / Pixabay

Глогът, известен като Crataegus, е род малки дървета и храсти, които принадлежат към семейство Rosaceae. Известен с терапевтичните си свойства, глогът се използва в традиционната медицина от векове, особено в европейските и индианските култури. Лечебните ползи на растението се разпростират върху способността му да успокоява нервите и да прочиства кръвоносните съдове, което го прави ценен съюзник в насърчаването на сърдечносъдовото здраве.

Едно от основните предимства на глога е успокояващият му ефект върху нервната система. Традиционно глогът се използва като естествено средство за облекчаване на тревожността, стреса и нервното напрежение. Растението съдържа съединения като флавоноиди и олигомерни проантоцианидини (OPC), които имат лек седативен ефект, спомагат за успокояване на ума и намаляване на чувството на безпокойство. Включването на глог в ежедневието може да осигури естествен и нежен начин за борба с натиска на съвременния живот, като насърчава чувството на спокойствие и цялостно благополучие.

Лекар: Започнете да пиете този чай и вижте какво ще се случи със сърцето и кръвоносните ви съдове

Особено внимание заслужава въздействието на глога върху сърдечносъдовото здраве. Растението е получило признание за способността си да подпомага кръвоносната система и да поддържа здравето на сърцето. Проучванията показват, че екстрактите от глог могат да подобрят функцията на кръвоносните съдове и да разширят коронарните артерии, подобрявайки притока на кръв към сърцето. Освен това глогът се свързва с намаляване на кръвното налягане, което го прави потенциален допълнителен подход за тези, които искат да се справят с хипертонията.

Прочистващите свойства на глога се разпростират и върху въздействието му върху кръвоносните съдове. Смята се, че растението подпомага разширяването на кръвоносните съдове и повишава гъвкавостта на артериалните стени. Това може да допринесе за подобряване на кръвообращението и да намали риска от атеросклероза - състояние, характеризиращо се с натрупване на плака в артериите. Смята се, че флавоноидите, съдържащи се в глога, имат антиоксидантно действие, като помагат за неутрализирането на свободните радикали, които могат да допринесат за оксидативния стрес и увреждането на кръвоносните съдове.

Билката, която сваля кръвното и холестерола

Включването на глог в здравословния режим може да се осъществи под различни форми, включително чайове, тинктури, капсули или като съставка в билкови препарати. Важно е обаче да се отбележи, че хората с вече съществуващи заболявания или тези, които приемат лекарства, трябва да се консултират със здравен специалист, преди да добавят хранителни добавки с глог към режима си.

Глогът се откроява като ботаническо средство с двойна полза - успокоява нервите и почиства кръвоносните съдове. Независимо дали се използва заради традиционната си роля за насърчаване на психическото благополучие, или заради нововъзникващата си репутация на сърдечносъдов тоник, глогът продължава да привлича интереса на хората, които търсят естествени подходи за подобряване на здравето си. Както при всяка билкова добавка, умереността и информираната употреба са ключът към разкриване на пълния потенциал на лечебните свойства на глога.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com