Учени обясниха дали пробиотиците за сухи очи да помогнат за лечението на симптомите

780
Учени обясниха дали пробиотиците за сухи очи да помогнат за лечението на симптомите
Снимка: iStock

През последните години пробиотиците привлякоха значително внимание заради потенциалните си ползи за здравето, особено във връзка със здравето на червата и имунната система. Новите изследвания обаче показват, че пробиотиците могат да бъдат обещаващи и за справяне с очни заболявания, като например сухота в очите.

Синдромът на сухото око е често срещано очно заболяване, което се характеризира с недостатъчно производство на сълзи или лошо качество на сълзите, което води до дискомфорт, дразнене и проблеми със зрението. Докато традиционните методи на лечение се фокусират върху изкуствените сълзи, лекарствата или промените в начина на живот, използването на пробиотици при сухи очи се проучва като допълнителен подход.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато се консумират в достатъчни количества, могат да осигурят ползи за здравето на организма. Те са известни най-вече с положителното си въздействие върху чревната микрофлора, но скорошни проучвания разкриха потенциална връзка между здравето на червата и очните състояния. Оста "черва-око" предполага, че промените в чревната микробиота могат да повлияят на очното здраве чрез сложни механизми, включително модулация на имунната система и системно възпаление. Чрез възстановяване или поддържане на здравословен баланс на чревните бактерии пробиотиците могат косвено да подобрят симптомите на сухото око.

Как да успокоим сухотата в очите с домашни средства?

Няколко щама пробиотици са показали обещаващи резултати в лечението на сухите очи. Видовете Lactobacillus и Bifidobacterium са сред най-изследваните пробиотици за очното здраве. Тези щамове са показали противовъзпалителни свойства и имунорегулиращи ефекти, които могат да облекчат възпалението на очната повърхност, свързано със сухотата в очите. Освен това някои пробиотични щамове произвеждат метаболити, които насърчават производството на муцин, ключов компонент на слъзния филм, като по този начин подобряват стабилността и смазването на сълзите.

Предварителните клинични проучвания показват окуражаващи резултати по отношение на употребата на пробиотици при сухота в очите. В рандомизирано контролирано проучване пациентите с умерена до тежка степен на сухота в очите, които са приемали специфична пробиотична добавка, са отбелязали значително подобрение на симптомите в сравнение с контролната група. Тези констатации предполагат, че пробиотиците могат да бъдат потенциална допълнителна терапия за лечение на сухотата в очите.

Въпреки че доказателствата са обещаващи, важно е да се отбележи, че изследванията в тази област са все още в начален етап. Все още предстои да се определят оптималните щамове, дози и продължителност на лечението с пробиотици при сухота в очите. Освен това индивидуалните отговори на пробиотичните интервенции могат да варират, което подчертава необходимостта от персонализирани подходи и по-нататъшни изследвания.

Ако имате преумора на очите, винаги се проявяват някои от следните симптоми

Пробиотиците имат потенциал като допълнителна възможност за лечение на сухотата в очите. Чрез модулиране на чревната микрофлора и имунната система пробиотиците могат косвено да облекчат възпалението на очната повърхност и да подобрят стабилността на слъзния филм.

Въпреки че са необходими още изследвания за установяване на оптималните пробиотични формули и протоколи за лечение, тези открития разкриват нови възможности за справяне със синдрома на сухото око и подобряване на очното здраве. Хората със сухи очи трябва да се консултират с доставчиците си на здравни услуги, за да установят дали пробиотиците могат да бъдат подходящо допълнение към техния план за лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com