Учени: Пийте тези 5 напитки за по-дълъг живот

22077
Учени: Пийте тези 5 напитки за по-дълъг живот
Снимка: iStock

Нови изследвания показват, че теоретично хората могат да живеят до 150 години. Според автор и изследовател, който изучава горещите точки на дълголетието в света (известни още като Сините зони, които включват Икария, Гърция; Лома Линда, Калифорния; Сардиния, Италия; Окинава, Япония; и Никоя, Коста Рика) ето кои са напитките на дълголетниците.

Тайната за по-дълъг живот вече е известна и не е скъпа

1. Зелен чай

В Синята зона на Окинава хората пълнят буркан от 700 мл с чаени листа и пият от него през целия ден. Кофеинът оказа нетен положителен ефект и се свързва с по-ниски нива на диабет и Паркинсон, по-ниски нива на сърдечни заболявания и по-добър фоку. Просто не трябва да го пиете следобед (особено ако сте чувствителни към кофеин).

Другата причина, поради която зеленият чай е отлична напитка за дълголетие, е, че е пълен с антиоксиданти. Зеленият чай е с високо съдържание на вид антиоксиданти, известни като флаваноли, които са свързани с намаляване на лошия холестерол. Проучванията показват връзка между консумацията на зелен чай и по-доброто сърдечно-съдово здраве.

Зеленият чай също е богат на вид антиоксиданти, известни като катехини, които предпазват тялото от свободните радикали. Те, заедно със съдържанието на кофеин в зеления чай и аминокиселината l-theanine, която също се съдържа в зеления чай, помагат за защита на мозъка.

Тази невероятна напитка е чудесна и за здравето на костите. Полифенолите на чая инхибират разграждането на костите, което води до по-голямата им здравина.

2. Черен чай

Черният чай носи много от предимствата на зеления чай. Той също така съдържа кофеин, антиоксидантни полифеноли, L-теанин и флаваноли. В резултат на това той предпазва от развитието на няколко хронични заболявания, включително диабет тип 2, рак, инсулт и сърдечно-съдови заболявания. И дори по-добър за червата/храносмилането от зеления чай.

3. Черно кафе

Кафето също съдържа кофеин и е пълно с полезни антиоксиданти. То е богато на основни хранителни вещества, включително витамин B5 (за производството на червени кръвни клетки), манган (за развитието на костите и метаболизма), калий (за по-ниско кръвно налягане), магнезий (за производство на енергия и сън) и ниацин, който превръщ витамините в използваема енергия.

Консумацията на кафе е свързана с намален риск от диабет тип 2, депресия, невродегенеративни заболявания, рак и чернодробни заболявания. Освен това в Синята зона смилат кафето си много фино и след това го варят, като турско кафе, тъй като по време на този процес се отделя друг антиоксидант.

4. Вода

Тялото изисква прием на вода, въпреки че може да оцелее без нея, но само около три дни. Във всички сини зони, хората пият вода с храната си. Ако попитате столетник какво обяснява дълголетието на района, той ще каже добра храна, чист въздух и прясна вода. И може наистина водата в Сините зони да е по-чиста. (Достъпът до чиста вода, разбира се, е сериозен проблем за здравето в много части на света.)

5. Червено вино

Ако изпиете малка чаша червено вино с растителна храна, това ще учетвори абсорбцията на флавоноиди или антиоксиданти и ще понижи нивата на кортизол в края на деня.

Столетниците ядат ето тези ПЕТ храни, които увеличават шансовете ви за по-дълъг живот

Освен това има проучвания, които го свързват с по-нисък риск от смъртност.

Аргументът за виното остава изключително нюансиран и подлежи на дебат, но Сините зони предлагат убедителен аргумент за умерено пиене. Истината е, че хората, които живеят най-дълго от всички на Земята, се наслаждават на малко от любимата си алкохолна напитка всеки ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com