Учени разкриха защо може да имаме лошо храносмилането през лятото

2429
Учени разкриха защо може да имаме лошо храносмилането през лятото
Снимка: iStock/Guliver

С настъпването на летните горещини и удължаването на дните много хора се сблъскват с един нежелан спътник - лошото храносмилане. Този храносмилателен дискомфорт, характеризиращ се със симптоми като подуване на корема, киселини и болки в стомаха, изглежда се появява по-често през топлите месеци. Защо лошото храносмилане е по-често срещано през лятото? Нека разгледаме няколко възможни причини.

Един от факторите, които допринасят за увеличаването на лошото храносмилане през лятото, са промените в начина на хранене. С настъпването на барбекютата, пикниците и събиранията на открито хората често си позволяват да консумират тежки, мазни и пикантни храни. Тези видове ястия, в комбинация с горещината, могат да предизвикат хаос в храносмилателната система. Мазните храни се храносмилат по-дълго и могат да доведат до киселинен рефлукс, докато пикантните храни могат да раздразнят лигавицата на стомаха, предизвиквайки симптоми на лошо храносмилане.

Друг виновник за лятното лошо храносмилане е дехидратацията. По-високите температури и повишената физическа активност през този сезон могат да доведат до прекомерно изпотяване и загуба на течности. Когато организмът е дехидратиран, производството на храносмилателни сокове, като например стомашна киселина, намалява, което може да влоши храносмилането и да причини лошо храносмилане. Освен това недостатъчната хидратация може да доведе до запек, което допълнително да изостри храносмилателните проблеми.

Гастроентеролог посочи кои храни се усвояват най-лесно от организма

Освен това лятото обикновено води до промяна в ежедневието и начина на живот, което може да повлияе на храносмилането. Много хора отиват на почивка или се занимават с дейности на открито, които нарушават нормалния им режим на хранене. Нередовното време за хранене, бързането и преяждането могат да допринесат за лошо храносмилане. Освен това хората могат да консумират повече алкохол и сладки напитки по време на социални събития, което може да раздразни стомаха и да доведе до симптоми на лошо храносмилане.

И накрая, стресът и тревожността често играят роля за здравето на храносмилателната система. Въпреки че лятото се свързва с почивка и удоволствие, то може да бъде и време на повишени социални задължения, организиране на пътувания и семейни събирания. Натискът за спазване на крайни срокове или оправдаване на очакванията може да доведе до стрес и да предизвика лошо храносмилане. Стресът може да се отрази на функцията на храносмилателната система, като я накара да се забави или да стане по-чувствителна, което води до лошо храносмилане.

Диетолог посочи 5 зеленчука за идеално храносмилане

За да сведете до минимум лошото храносмилане през лятото, можете да предприемете няколко превантивни мерки. Важно е да се поддържа балансирана диета, като се набляга на по-леки, богати на хранителни вещества ястия. От решаващо значение е да поддържате хидратация, като пиете много вода през деня. Управлението на стреса чрез техники за релаксация като медитация или физически упражнения също може да има положително въздействие върху храносмилането. Освен това практикуването на съзнателно хранене, поддържането на редовни часове за хранене и избягването на прекомерна консумация на алкохол могат да помогнат за предотвратяване на лошото храносмилане.

Няколко фактора допринасят за повишената честота на лошото храносмилане през летните месеци. Промените в начина на хранене, дехидратацията, нарушеното ежедневие и стресът - всички те играят важна роля за появата на храносмилателен дискомфорт. Като внимаваме в избора си и предприемаме проактивни стъпки за поддържане на здравето на храносмилателната система, можем да се насладим на летния сезон, като сведем до минимум дискомфорта от лошото храносмилане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com