Учени разкриха защо орехови листа са толкова полезни

46259
Учени разкриха защо орехови листа са толкова полезни
Снимка: sipa / Pixabay

Листата на ореха, които често остават в сянката на популярността на ядките на дървото, могат да се похвалят с множество ползи и разнообразни приложения, които заслужават внимание. Благодарение на уникалните си свойства тези листа с характерна форма и ярък зелен цвят се използват от векове в традиционната медицина, кулинарията и дори в занаятчийството.

Богати на биоактивни съединения като полифеноли, флавоноиди и танини, листата на ореха притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тези свойства допринасят за потенциалните им ползи за здравето, включително за поддържане на сърдечносъдовото здраве чрез подпомагане на регулирането на нивата на холестерола и насърчаване на здравословно кръвно налягане. Освен това противовъзпалителните им свойства могат да спомогнат за облекчаване на състояния като артрит и кожни раздразнения.

Отвара от орехови листа облекчава подаграта и помага при анемия

В традиционната медицина листата на ореха се използват под различни форми. Смята се, че настойките, приготвени от тези листа, имат диуретично действие, като подпомагат изхвърлянето на токсините от организма и насърчават здравето на бъбреците. Листата са признати и за леко слабително средство и за ролята им за подобряване на храносмилането.

Стягащите свойства на ореховите листа намират приложение в грижата за кожата. Танините, съдържащи се в листата, могат да помогнат за стягане и тонизиране на кожата, което ги прави ценна съставка в натуралните продукти за грижа за кожата, като тонери и маски за лице. Антимикробните им свойства допълнително допринасят за поддържането на здрава кожа чрез борба с вредните бактерии.

Кулинарните ентусиасти също са изследвали кулинарния потенциал на ореховите листа. В някои кухни младите орехови листа се използват за увиване на храни преди печене или скара, като придават на ястието фин, земен вкус. Освен това настойки от орехови листа се използват за заливане на напитки и създаване на уникални вкусове.

Всички събират листа от орехи, защото имат страшно много ползи

Освен за здравето и кулинарията, ореховите листа се използват и от художници и занаятчии. Сложните жилки и характерната форма на листата ги правят подходящи за пресоване и използване в творчески проекти като ботаническо изкуство, ръчно изработена хартия и естествено багрене.

Листата на ореха са нещо повече от фон на ценните ядки на дървото. Със своя набор от биоактивни съединения тези листа предлагат потенциални ползи за здравето, вариращи от подпомагане на сърдечносъдовата система до приложения в грижата за кожата. Историческата им употреба в традиционната медицина подчертава стойността им за насърчаване на доброто здраве. От кулинарни експерименти до художествено изразяване, листата на ореха продължават да намират нови пътища за приложение, демонстрирайки забележителната си гъвкавост и значение в различни аспекти на човешкия живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com