Витамин К: В какво се съдържа и защо е необходим на тялото?

17034
Витамин К: В какво се съдържа и защо е необходим на тялото?
Снимка: iStock/Guliver

Всеки организъм е балансирана система. Човешкото тяло има определено количество вода, тъкани, клетки, елементи, витамини и т.н. Всеки дисбаланс има отрицателно въздействие върху нашата система.

Витамините са незаменим фактор в човешкото хранене. Болестите, свързани с липсата на витамини, са известни отдавна. Тези заболявания по правило се лекуват с разнообразна, пълноценна и богата на определени витамини храна, казва диетологът Светлана Фус .

Лекар: До какво води дефицитът на витамин К ?

Витамин К играе важна роля в организма. Насърчава съсирването на кръвта, тоест коагулацията. Без него е невъзможно образуването на кръвни съсиреци, предотвратяване на вътрешно и външно кървене. Оттук всъщност се появи буквата К в името на витамина (от коагулация - сгъване). Витамин К е необходим за образуването на протромбин, важен компонент за коагулацията на кръвта, произведен от човешкия черен дроб.

Освен че допринася за нормалното съсирване на кръвта, витамин К поддържа здравата функция на бъбреците. Доказано е, че този витамин активно влияе върху метаболизма в костната и съединителната тъкан, насърчава усвояването на калций в костите. Достатъчното количество витамин К в организма е превенцията на остеопорозата, заболяване, при което костите стават крехки и се чупят лесно. А това е особено важно за жените в менопауза. Витамин К влияе върху състоянието на кръвоносните съдове и сърцето, което предотвратява отлагането на калций в съдовете и върху атеросклеротичните плаки. И намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт и инфаркт.

В какво се съдържа? Витамин К има две форми: К1 и К2.

Първият - витамин К1 (филохинон) влиза в тялото с храната. Среща се в много растения и е един от продуктите на фотосинтезата. Лидерите в съдържанието му са:

·         магданоз

·         спанак

·         зеленолистна маруля

·         броколи

·         зелени видове зеле

·         киви

·         морков

·         домат

·         пипер

Сред животинските продукти:

·         черен дроб

·         млечни продукти

Учени: Дефицит на витамин К може да доведе до смърт при COVID-19

Втората форма – витамин К2 (менахинон) се синтезира в дебелото черво от специални бактерии.

Благодарение на нормалното функциониране на микроорганизмите и правилното хранене в човешкия организъм се поддържа достатъчно количество витамини К1 и К2. Това е, когато става въпрос за правилното, тоест балансирано хранене и нормалното състояние на микрофлората.

За съжаление, дефицитът на този витамин не е рядкост. Особено сред хората, които дори през лятото не консумират достатъчно зеленчуци и плодове, хранят се с еднообразна или предимно бърза храна и са на ограничителни диети. Усвояването на витамина се влошава поради проблеми със стомашно-чревния тракт, лоши навици, както и поради стрес и преумора.

Но има хора, които трябва да се уверят, че няма твърде много витамин К в диетата. Това са хора, приемащи директни антикоагуланти, които са предназначени да сведат до минимум риска от образуване на кръвни съсиреци. В този случай трябва да получите препоръките на лекаря относно количеството зеленчуци и други храни, съдържащи този витамин.

Достатъчно е възрастен човек да приема само 100-120 микрограма витамин на ден. Лабораторните изследвания ще ви помогнат да проверите за неговия недостиг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Колко захар трябва да консумирате на ден?

7 невероятни ползи за здравето от доматите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com