Водоструйки и градински маркучи – информацията, която трябва да знаем за тях

1932
Водоструйки и градински маркучи – информацията, която трябва да знаем за тях
Снимка: iStockphoto.com

Водоструйките са машини, които изпомпват вода под високо налягане. С тях се спестяват време и усилия. Имат широко приложение – използват се за измиване на големи площи, включително строителни площадки, дворове, складове, сгради, но и автомобили. Машините са оборудвани с мотор, помпа, маркуч, пистолет, струйник с дюза.

Водоструйките се делят на електрически, акумулаторни и бензинови. Електрическите се използват при леки и средно тежки задачи. Имат ниско тегло и работят сравнително тихо. Те са с по-ниска цена, но пък недостатъкът им е, че е необходимо електричество, за да работят.

Акумулаторните водоструйки са тези, които могат да се преместват навсякъде благодарение на мобилността им, която се осигурява от акумулаторните батерии, с които се захранват. Подходящи са за леки и средно тежки задачи, но има и по-мощни модели, които могат да намерят приложение в професионалната сфера. Недостатъкът им е, че заради изтощаване на батериите, може да се наложи работният процес да бъде прекъснат.

Бензиновите водоструйки имат висока мощност, поради което се използват професионално. Подходящи са за големи средно големи площи. Някои модели разполагат и с електрически стартер за по-лесно стартиране. Трябва да се знае, че тези машини са значително по-тежки, по-скъпи и отделят вредни емисии. Те изискват също така по-голяма поддръжка на двигателя.

Някои водоструйки са с вграден резервоар за препарат, други пък с помощта на маркуч поемат препарата директно от бутилката. Някои от водоструйките работят със студена, а други – с топла вода. Топлата вода почиства по-бързо повърхностите, а този тип водоструйки използват по-малко препарат. Машините със студена вода пък използват повече препарат. Също така колкото е по-голямо налягането, толкова по-ефективно ще се почиства повърхността, а ако разстоянието на пръскане от предмета е по-малко, ударното налягане ще бъде в пъти по-високо, отколкото пръскането с вода от по-голямо разстояние. Трябва да се има предвид, че по-високото налягане може да се контролира по-трудно.  

Към водоструйките могат да поставят различни аксесоари като пистолети, дюзи, маркучи. По-голямата част от моделите включват отделение за съхранение на тези аксесоари за по-голямо удобство. Когато избирате дюза, трябва да подберете такава, която да е подходяща за съответната повърхност. Цветът на дюзите е различен, като от него зависи ъгълът на пръскане. Дюзите с червен цвят с накрайник 0° създава много високо налягане, а жълтата дюза 15° е подходяща за умерено до тежко почистване. Зелената дюза, която е 25°, пък е предназначена за леки задачи като почистване на мръсотия. Бялата дюза 40° е подходяща за превозни средства и почистване на прозорци, а дюзата с 65° е тази, с която се нанася препарат върху желаната повърхност.

Към водоструйките може да се използват маркучи за вода с различна дължина. Те са универсален артикул, необходим във всяка една градина. Попринцип маркучите биват най-различни видове. Едни от тях са градинските. Предлагат се маркучи с различни дължини, подходящи за различни по големина площи, тъй като за малък двор не е необходим твърде дълъг маркуч. Голямата му дължина би затруднила преместването му от едно място на друго. В такъв случай може да се вземе допълнително и макара, с която маркучът ще се съхранява и транспортира значително по-лесно.

Когато се избира градински маркуч, трябва да се вземе предвид диаметъра му, дължината и работното налягане. Обикновено маркучите са изработени от PVC, но се срещат и такива от каучук. Различните модели са изработени от различен брой слоеве, като колкото по-многослоен е един маркуч, толкова по-устойчив ще бъде и по-трудно ще му се наруши целостта. Когато Ви трябват градински маркучи за капково напояване, можете да избирате между едносезонни и многосезонни.

Смукателните маркучи пък се използват за транспортиране на вода от източник като например кладенец. Различните модели имат различна дължина и брой слоеве. Те разполагат със спирала във вътрешността, която може да бъде изработена от неръждаема стомана или пък PVC. Смукателните маркучи намират приложение както в градинарството, така и в строителството.

Освен смукателни и градински има и плоски маркучи, които се използват в селскостопанството. Те могат да се използват както за поливане, така и за отводняване. Биват еднослойни и двуслойни, като първите са подходящи за напояване с не много голямо налягане, а двуслойните са подходящи за строителството, промишлеността и градинарството. Плоските маркучи се предлагат с различни дължини. Предимството им е, че са леки и много гъвкави. Лесно се навиват на руло и са подходящи за доставяне на вода в труднодостъпни места.

Откъде да закупя тези продукти?

Ако си търсите водоструйка или маркуч за вода, можете да разгледате разнообразието от продукти в onlinemashini.bg. Онлайн магазинът предлага богат асортимент от качествени водоструйки на марки като Karcher, Bosch, Makita, DeWALT, Hecht, Raider, Black&Decker и много други. Маркучи можете да намерите на производители като Gardena, Hecht, Hydrostab, Geko, TopGarden и други.

Можете да пазарувате всичко необходимо от едно място – onlinemashini.bg и ще спестите време и енергия в търсене. Всеки продукт е детайлно описан с технически параметри, снимки, видео. Цените са едни от най-достъпните на пазара. Често се предлагат и отстъпки от редовните цени. Можете да вземете и на изплащане. Освен това доставката е бърза и сигурна – обикновено отнема до 3 работни дни. Можете да поръчате до офис на куриер или личен адрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com