Вредни ли са гроздовите семки за консумация

19194
Вредни ли са гроздовите семки за консумация
Снимка: БГНЕС

Повечето грозде, което се намира в магазините за хранителни стоки днес, е без семки, но някои съдържат семки.

Безопасни ли са за ядене гроздови семки

Гроздовите семки са малки, хрупкави семки с крушовидна форма, намиращи се в средата на гроздето със семена. Гроздето може да има една или няколко семки вътре.

Някои хора смятат, че гроздовите семена имат горчив вкус. Въпреки че може да не са от най-вкусните, те са безвредни за ядене от повечето хора. Ако решите да не ги изплюете, добре е да ги дъвчете и преглъщате.

Всъщност смлените гроздови семки се използват за направата на масло от гроздови семки и екстракт от гроздови семки, които са станали популярни здравословни храни.

Някои хора обаче може да искат да избягват да ядат гроздови семки. Някои изследвания са установили, че екстрактът от гроздови семки има свойства за разреждане на кръвта, което може да попречи на лекарствата за разреждане на кръвта или да е опасно за хора с нарушения на кръвосъсирването.

И все пак, повечето хора вероятно няма да бъдат изложени на висок риск от това взаимодействие, просто като ядат разумно количество грозде с цели семки. За да сте в безопасност, винаги говорете с вашия лекар, за да обсъдите потенциалните рискове.

Масло от гроздови семки: Ето как да го използвате в грижата за кожата

Потенциални ползи от яденето на гроздови семки

Гроздовите семена са богати на няколко растителни съединения, които могат да предложат допълнителни ползи за здравето при консумация на грозде.

Например, те са с високо съдържание на проантоцианидини, богат на антиоксиданти полифенол, който придава на растенията техния червен, син или лилав цвят.

Антиоксидантите са съединения, за които е известно, че намаляват възпалението и защитават тялото ви от оксидативен стрес, който в крайна сметка може да доведе до метаболитен синдром и хронично заболяване.

Проантоцианидините от гроздови семки също могат да помогнат за намаляване на подуването и подобряване на кръвния поток.

Богати на антиоксиданти съединения, наречени флавоноиди, по-специално галова киселина, катехин и епикатехин, също се намират в гроздето, с най-високи количества в семената.

Тези флавоноиди имат свойства за премахване на свободните радикали и противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат особено полезни за вашия мозък. Всъщност изследванията показват, че те могат да забавят появата на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Гроздето също съдържа мелатонин, който става най-концентриран в семената, когато гроздето узрее.

Мелатонинът е хормон, който регулира циркадните ритми като вашия модел на сън. Поглъщането на мелатонин може да помогне за предизвикване на умора и сънливост и да подобри качеството на съня. Освен това действа като антиоксидант и има противовъзпалителни свойства.

Добавки от гроздови семена

Гроздовите семки се използват за направата на диетични добавки, като екстракт от гроздови семки (GSE), който много хора приемат заради неговите потенциални противовъзпалителни и стимулиращи кръвообращението свойства.

GSE се прави чрез смилане на гроздови семки, след като са били извлечени от грозде и изсушаването им.

Това е концентриран източник на антиоксиданти, който може да помогне за намаляване на възпалението и оксидативния стрес, да забави стареенето и да ви предпази от хронични заболявания като някои видове рак.

Със или без семки - как е правилно да се яде грозде

GSE също така съдържа галова киселина, съединение, което някои изследвания върху животни и епруветки показват, че инхибира образуването на плака в мозъка, което може да доведе до невродегенеративно заболяване.

Едно проучване установи, че пероралният прием на до 2500 mg GSE в продължение на 4 седмици се оказа като цяло безопасен и се понася добре от хората.

Могат да се закупят и цели гроздови семки. Те обикновено са предназначени да се използват за приготвяне на тинктури или екстракти или да се натрошат и добавят към чайове, за да се извлекат потенциалните им ползи.

Някои хора може да изпитат гадене или стомашно разстройство от добавки с гроздови семена, но GSE обикновено се счита за безопасен и са докладвани минимални неблагоприятни ефекти.

Тъй като GSE е много по-концентриран от яденето на грозде без семки, използването му трябва да се обсъди с вашия доставчик на здравни услуги, особено ако приемате лекарства за разреждане на кръвта.

Като цяло липсват доказателства относно безопасността на употребата на добавки от гроздови семена по време на бременност и кърмене.

Едно проучване при майки плъхове показва, че поглъщането на екстракт от процианидин от гроздови семки (GSPE) има отрицателни ефекти върху потомството, включително инсулинова резистентност. Поради това е най-добре за бременни или кърмещи популации да избягват употребата му.

Докато повечето видове грозде в магазините днес са без семки, понякога можете да намерите грозде със семки в средата.

Гроздовите семена са хрупкави и имат горчив вкус, но това не означава, че трябва да ги изплюете. Ако решите да консумирате гроздови семки, те едва ли ще навредят на здравето ви.

Гроздовите семена съдържат няколко съединения, които могат да предложат ползи за здравето, като антиоксиданти, флавоноиди и мелатонин. Те се използват и за приготвяне на здравословни храни като масло от гроздови семки и екстракт от гроздови семки, които се използват като добавки.

Докато тези на лекарства за разреждане на кръвта може да са изложени на малък риск, ако ядат огромно количество гроздови семки, повечето хора могат да ги консумират без притеснение.

И все пак, дали ще изберете да ядете гроздови семки е лично предпочитание и вероятно няма да пропуснете никакви големи ползи - или да избегнете големи рискове - ако ги изплюете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com