Време е да кажете СБОГОМ на МИГРЕНАТА – ето няколко техники за това

1790
Време е да кажете СБОГОМ на МИГРЕНАТА – ето няколко техники за това
Снимка: iStock/Guliver

Няма човек, който да не е изпитал дискомфорта от главоболието. Според статистиките почти половината от възрастното население на света страда от главоболие поне веднъж в годината. Главоболието се среща в различни варианти - мигрена, клъстерно главоболие, стресово, причинено от проблеми със зрението или синусите и т.н. 

За нашите читатели подбрахме няколко доказани и ефективни техники, чрез които лесно и бързо да се сбогувате с главоболието. Ето ги и тях:

Горещ душ

Гореща вана или душ ще ви спомогнат да отпуснете мускулите си и са благоприятни при симптомите на главоболие и мигрена. Ако в подобен момент не сте вкъщи, горещ компрес също би свършил ефективна работа.

6 навика, за които не предполагате, че предизвикват главоболие

Ароматерапия

Терапията с етерични масла има множество ползи за нашето емоционално състояние и здравето на организма ни. Някои масла са познати като особено ефективни при мигрена и главоболие. Сред най-известните за целта се нареждат етеричните масла от мента или лавандула. Вземете няколко капки и с леки масажни движения разтрийте челото и слепоочието. Позиционирайте се удобно на тъмно и тихо място.

Хидратирайте се

Дехидратацията може да е една от основните причини за появата на главоболие. Набавяйте си необходимото количество вода за деня, а ако изпитате главоболие - опитайте се да го премахнете, като изпиете 1-2 чаши вода. Внимавайте обаче, защото прекаленото пиене на вода може да доведе до проблеми с бъбреците или хипонатриемия - твърде разредена кръв, а симптоми на състоянието са главоболие, гадене, подуване.

Билки

Разбира се, народната медицина също има своя принос - джинджифилът е доста известен при лечение на главоболие, а ако искате да изпробвате този метод, просто трябва да смесите половин чаена лъжичка джинджифил на прах/смлян с вода и да го консумирате.

Всички видове главоболие и как да се преборим с него

Масаж

Масажът също е лесен и ефективен метод при справяне с главоболието, като може да изпробвате различните му разновидности. Единият вариант е да откриете точката, която се намира между палеца и показалеца на ръката и да я натиснете силно за около 10 секунди, а след това с кръгови движения да масажирате тази зона. Движенията в първите 10 секунди са в посока на часовниковата стрелка, а в следващите - обратно. След това приложете същото действие и на другата ръка. Скоро след това напрежението във врата или главоболието ще са утихнали.

Друг вид масаж е на носа - в основата му, в близост до веждите, има точки от двете страни - с помощта на показалците стискайте точките за около 10 секунди, след което повторете. По този начин ще облекчите главоболието, причинено от проблеми със зрението или синусите.

Третият вид е масажът на очите. Открийте точките във външните ъгли на очите си и с показалец и среден пръст разтривайте едновременно и от двете страни, докато болката не ви напусне. Особено ефективен метод при мигрена.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com