За какво алармира тялото ни, ако внезапно загубим тегло, без да сме на диета

3977
За какво алармира тялото ни, ако внезапно загубим тегло, без да сме на диета
Снимка: Vidmir Raic / Pixabay

Внезапната загуба на тегло, която не е свързана с диетата и физическите упражнения, може да сигнализира за редица заболявания. Сред тях са диабет или заболяване на щитовидната жлеза. Значителната загуба на тегло винаги трябва да се консултира с вашия лекар, който ще назначи съответните диагностични тестове. 

Внезапната, несвързана с диетата загуба на тегло е симптом, който трябва да събуди бдителност. За нея говорим, когато има загуба на тегло от поне 10%, през последните шест месеца. Подобна загуба на тегло може да бъде симптом на много заболявания. 

В случай на внезапна загуба на тегло обикновено се извършва обстоен физически преглед, включително проверка на лимфните възли, както и обстоен кръвен тест (с туморни маркери), рентгенова снимка на гръдния кош и ултразвук на корема. 

5 възможните причини за внезапна загуба на тегло

Заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза обикновено се свързват по-скоро с проблема с наднорменото тегло. Оказва се обаче, че те също могат да причинят внезапна загуба на тегло. Това обикновено се случва в случай на хипертиреоидизъм, който е съчетан с повишен метаболизъм. 
В допълнение към загубата на тегло хипертиреоидизмът може да се прояви като менструални нарушения, треперене на ръцете, прекомерно изпотяване, безсъние и сърцебиене.

Учени: Този витамин помага за отслабване без вреда за здравето

Наличие на паразити

Загубата на тегло много често се свързва с наличието на паразити. В много случаи това е единственият симптом, който ни позволява да предположим, че в тялото ни са се заселили червеи. Най-често диагностицираните паразити са човешкият кръгъл червей, тенията, острицата, трихомониазата, ламблията и чревната змиорка. 
Как настъпва заразяването? Най-често чрез лоша хигиена - прекалено рядко миене на ръцете и използване на обществени тоалетни, както и чрез ядене на сурово месо, консумиране на непитейна вода или немити плодове и зеленчуци. Не бива да забравяме, че някои паразити могат да се предават и от домашните ни любимци. Поради тази причина не забравяйте редовно да обезпаразитявате котките и кучетата.

Диабет тип 1

Внезапната загуба на тегло също може да бъде свързана с диабет тип 1. Това важи особено за хора, които все още не са диагностицирани с това заболяване. 

Загубата на тегло се свързва с много високи нива на кръвната захар и недостиг на инсулин. Струва си да се помни, че диабет тип 1 се среща предимно при млади хора. Други симптоми на заболяването включват повишена жажда, сухота в устата, умора и летаргия, както и често уриниране.

Естествени методи за отслабване

Ракови заболявания

Внезапната загуба на тегло може да е свързана с развиващо се онкологично заболяване. Както показват изследванията, това важи особено за рака на дебелото черво, панкреаса, хранопровода и стомаха, белия дроб, яйчниците, пикочните пътища, черния дроб, простатата, както и за миелома и лимфома. 

Загубата на тегло при рак може да се дължи на обща кахексия, наличие на метастази или, както при рака на хранопровода, на затруднения с приема на храна.

ХИВ инфекция

Внезапната загуба на тегло също е един от симптомите на ХИВ инфекцията. Другите симптоми включват повишена температура, болки в мускулите и ставите, нощно изпотяване, лезии в устната кухина, чувство на умора и изтощение, болки в корема и диария, както и увеличени лимфни възли. 

Лечението на ХИВ зависи от общото здравословно състояние на пациента. Антиретровирусното лечение е успешно. 
Поради многобройните психологически и социални последици от заболяването си струва да се помисли и за психологическа помощ, особено в началната фаза на заболяването.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Продуктите, с които БЪРЗО ще отслабнете за лятото

5 заболявания, при които умората е основен симптом

Кое повишава повече захарта - черешите или ягодите?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com