За какво е полезен бергамотът като плод – носи уникален аромат на десертите

3792
За какво е полезен бергамотът като плод – носи уникален аромат на десертите
Снимка: iStock/Guliver

Допускаме, че е твърде възможно да не сте чували за бергамота – плод, който не е добре познат и разпространен у нас, от което губи кухнята ни, тъй като е уникална добавка за десертите и им придава чуден вкус и аромат.

Бергамотът като плод – що е то?

Бергамотът е цитрусов плод, отглеждан основно в Италия, чиито кисел вкус, аромат и кора наподобяват тези на лимона. Намира приложение в ароматерапията, козметиката и кулинарията. Безспорно носи и здравословни ползи за организма и особено приложение намира при настинка и грип.

Баргамотът – плод-лек

Сред здравословните ползи, които бергамотът или по-точно маслото, извличащо се от него, доставя на тялото, са:

1. Идеално средство за облекчаване на първите симптоми на грип

Бергамотът съдържа линалол, който действа срещу редица патогени. Именно линалолът прави бергамота толкова специален през сезона на вирусните и бактериални инфекции, настинките и грипа.

Кои плодове и зеленчуци свалят холестерола?

2. Мощен стимулант на имунната система

Данните сочат, че бергамотът е плод, богат на антиоксиданти, който стимулира дейността на имунната система и това го прави идеален за зимата – в сезона на грипа.

3. Борба с гъбичките

Гъбичните инфекции са много упорити, но гадинките нямат шанс пред бергамота и маслото от плода. Особено ефикасно е срещу видовете Candida. Преди и след прилагането му е важно да не се излагате на слънце.

4. Лесен начин за справяне със стреса и депресията

Маслото от цитрусовия плод помага за облекчаване на негативните емоции, стреса и се бори отлично с депресията. То е естествен антидепресант, какъвто впрочем е и самият плод.

5. Облекчава болките в ставите

Болезнените стави водят до ограничена подвижност и пречат на активния начин на живот, с което влошават качеството му. Маслото от бергамот е известно със свойствата си да облекчава болките в ставите и да увеличава подвижността им.

Етерични масла против бръчки и кожни проблеми

6. Подобрява кръвните показатели

Бергамотът се справя отлично с високите нива на холестерол в кръвта, като ги редуцира и поддържа в нормални граници. Така работи за здраво сърце и съдове и за подобряване на общото здравословно състояние на организма. Флавоноидите, съдържащи се в бергамота, са тези, които насърчават имунния отговор и помагат за поддържане на  здравето на сърцето.

Употребата на бергамот води и до понижаване на високата кръвна захар. Особено ценно е маслото от бергамот за пациентите с метаболитен синдром.

Редица проучвания сочат, че бергамотът съдейства и за намаляване на липидите в тялото и по този начин редуцира риска от сърдечно-съдови заболявания. Ежедневната употреба не само намалява лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, но и повишава добрия, което също е важно.

7. Помощник за тънка талия

Проучване от 2021 г. подчертава, че комбинацията от бергамот с екстракт от листа на артишок води до намаляване на обиколката на талията и е ценно средство за контрол на теглото, загуба на излишните килограми и здравословно отслабване при пациентите, страдащи от наднормено тегло.

Черният чай с бергамот топи мастните клетки

8. Действа противовъзпалително

Първоначалните изследвания показват, че бергамотът намалява възпалителните процеси в тялото.  Въпреки че изследванията по темата продължават, изследователите сочат, че противовъзпалителните свойства на бергамота могат да бъдат полезни за лечение на състояния като възпалителни заболявания на червата.

Противопоказания и странични ефекти от приема на бергамота – плод за здравето

Бергамотът е безопасен за употреба. Единствено следва с него да внимават бременни, кърмещи и деца, тъй като липсват изследвания за въздействието върху тези групи хора. Не бива да се използва 12 часа преди и след излагане на слънце, както и да се прекалява с него.

Бергамотът – плод в кулинарията

Поради твърде горчивия вкус в кулинарията се използва основно кората, маслото или капки от сока – така, както е и с лимона. Готвачите, използващи бергамот особено за десертите, не остават незабелязани, тъй като след разгръщането на цитрусовите нотки на бергамота следва тайнствени флорални нотки на роза. Ароматът и вкусът, които плодът добавя към ястията, са вълшебни и неповторими и си струва да бъде опитан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

За какво се слагат горещи инжекции във вените?

Защо се чувстваме сякаш с махмурлук след тревожност или паник атака?

Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com