Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои плодове и зеленчуци свалят холестерола?

16 септември 2022, 15:44 часа

Холестеролът е молекула, която е част от стероидните липиди и изпълнява различни функции в нашето тяло. Всъщност има добър холестерол, HDL, и така нареченият лош, LDL, тъй като той се отлага в артериите, увеличавайки риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Диетата с висок холестерол е особено важна, тъй като някои храни могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола и балансиране на съотношението между LDL и HDL, особено плодовете и зеленчуците, които играят ключова роля.

Кои плодове и зеленчуци да ядете, за да намалите холестерола?

Кивито, портокалите и лимоните имат добро снабдяване с витамин С, но сред плодовете, които понижават холестерола, откриваме също: грозде, ябълка, боровинки, нар, грейпфрут, бергамот, ягоди, авокадо, пъпеш, кайсии.

Що се отнася до зеленчуците, препоръчвани за холестерол, откриваме много зелени листни зеленчуци, които съдържат бета-каротин, естествен антиоксидант, прекурсор на витамин А (тоест, който се трансформира във витамин А от тялото). Освен пресни моркови, копър, магданоз, спанак, зеле, кресон, тиква, броколи и цикория, богати на бета-каротин, откриваме още: артишок, чесън, лук, праз, цвекло, домати.

Как да повишим добрия холестерол?

Това не е всичко. В допълнение към съветите за най-добрите плодове и зеленчуци, има още няколко последни съвета от диетолози относно диетата при висок холестерол.

В диетата за понижаване на холестерола в допълнение към пресните плодове и зеленчуци не трябва да липсват храни, богати на витамин Е, сред които откриваме: масло от пшеничен зародиш, слънчогледово олио, царевично олио, зехтин, кафяв ориз.

Накрая се поглезете с богати на полезни свойства сушени плодове: орехи, лешници, бадеми, шамфъстък, фъстъци, но не прекалявайте, тъй като те са калорични храни.

Благодарение на тези съвети ще можете да включите най-подходящите плодове и зеленчуци в диетата си при висок холестерол, като експериментирате с вкусни комбинации.

Кардиолог: Яжте по 50 грама от това всеки ден, за да намалите холестерола

Освен в наследствения фактор, причините за високия холестерол се крият главно в диабета, затлъстяването и най-общо - в неправилния начин на живот. По-специално, мазните храни и заседналият начин на живот допринасят за повишаване на нивата на холестерола в кръвта и могат да доведат до хиперхолестеролемия, безсимптомна, но не по-малко опасна. Прието е, че нивата на LDL трябва да бъдат между 70 и 100, независимо от здравословното състояние на пациента или наличието на наследственост, с последващо понижаване и на общите стойности.

Диетата при висок холестерол се основава главно на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Всъщност е необходимо да се предпочитат храни от растителен произход, тъй като те не съдържат холестерол. Храненето трябва да съдържа храни, богати на бета-каротин и витамин С.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес