Забравените тайни на лавандулата за сън и релакс

6171
Забравените тайни на лавандулата за сън и релакс
Снимка: iStock

Лилава билка с аромат, който създава аромат на спокойствие и ведрина, какво друго може да бъде освен лавандула. Ако някога сте имали безсънна нощ и сте поискали съвет, можем да се обзаложим, че един от първите съвети, които сте получили, е бил да опитате маслото от тази чудна билка като сънотворно средство. Това старо решение съществува от доста време и не без причина много хора откриват, че работи точно както е описано. Използването на лавандула за сън е добре познато лекарство, но това не е отворен и затворен случай, това лилаво растение има много други предимства. Нека да открием малко повече за билката и нейните определящи качества за подобряване на вашето здраве и благополучие.

Лавандулови бързи факти

Родом от Северна Африка и Средиземноморието, лавандулата сега расте в цяла Европа, Съединените щати, Австралия и много други места. Всъщност той се разпространява толкова ефективно, че е наричан също плевел.

Тя е здрава, надеждна и се класифицира като многогодишна (траеща няколко години) и вечнозелена билка. Въпреки че е сърдечен, той наистина процъфтява най-добре в сухи условия, с песъчлива или чакълеста почва.

Произходът на думата лавандула идва от древната латинска дума за измиване, lavare.

Смята се, че лавандулата символизира късмет, успех, щастие, спокойствие, преданост, благодат и чистота.

Въпреки тясната връзка, не всички растения са с известния лилав оттенък, някои са по-сини, докато други са дори розови или жълти.

Брилянтни тонове на изцеление

Ясно е, че лавандулата има разнообразна и вълнуваща история, но нека прескочим напред към съвременния ден. Днес растението е намерило своята употреба като решение на различни здравословни проблеми. Нека да разгледаме някои от неговите определящи качества:

1. Подобрител на съня

„Помага ли лавандулата за съня?“ вероятно е един от най-често задаваните въпроси. Това важи двойно за тези, които страдат от безсъние или имат проблеми да се отпуснат достатъчно, за да кимнат. Накратко, отговорът е да; доказано е, че билката подобрява съня – качествено и количествено – благодарение на седативния и релаксиращ ефект. Въпреки че използването на лавандула за безсъние може да не е лек за всичко, може да увеличи шансовете ви да затворите малко очи.

Лавандула в домашната градина: Правилно поливане за СТРАХОТЕН растеж

2. Намалява безпокойството и стреса

Чувствам се уморен, просто не мога да се отпусна или се чувствам постоянно на ръба. Въпреки че не предполагаме, че лилавата електроцентрала е решението на всичките ви проблеми със стреса и тревожността (и може да се наложи да посетите лекар), има доказателства, които предполагат, че ароматерапията с лавандула не е само за сън, всъщност, може да бъде полезен помощник и да намали нивата на хормоните на стреса в организма. Някои от най-новите употреби също включват желатинови капсули.

3. Противовъзпалително и антисептично средство

Въпреки че това заглавие може да звучи грандиозно, има доказателства, които предполагат, че лавандулата може да намали възпалението в тялото, когато се използва във вана. В допълнение, растението има антисептични свойства и се използва за лечение на рани и предотвратяване на инфекции (въпреки че не бихме ви препоръчали да опитате това у дома).

4. Помощник при болка

От болки в гърба до зъбобол, тази брилянтна билка се използва като помощник за облекчаване на болката. Опитайте го като част от масаж или ароматерапия, за да усетите ползите от него. Въпреки това, ако изпитвате силен дискомфорт, трябва да се свържете с медицински специалист, тъй като болката ви може да има дълбока причина.

5. Решаване на проблеми с ПМС

Ако някога сте забелязали, че ставате малко по-раздразнени или емоционални от обикновено в определено време от месеца; тогава е възможно да имате предменструален синдром. Проучване на употребата на билката предполага, че тя може да бъде донякъде ефективна за намаляване на интензивността на симптомите на ПМС, когато се използва в ароматерапията.

В допълнение към тези предимства, лавандулата намира приложение и като продукт за красота и е търсена добавка в много кремове, балсами и разтвори. Може да се използва и при готвене, за да се създаде уникален вкус – силно препоръчваме да опитате лавандулово лате.

Как мога да използвам лавандула

От концентрирано масло до прясно до форма на капсула, лавандулата има разнообразие от форми и външен вид, всяка със свои собствени нюанси.

Растения, които носят щастие и късмет у дома

Като етерично масло

В тази форма билката най-добре служи като част от крем за релаксиращ масаж, разпръсната като част от ароматерапевтична сесия или дори като поставите няколко капки върху възглавницата си, като използвате лавандула за безсъние.

Чиста и свежа

Независимо дали имате ваза на бюрото си или я добавяте към ваната си. Има неоспорими ползи от това да разполагате със свежи запаси от билката. Намачкайте малко, за да освободите аромата, можете дори да втриете маслото в слепоочието си (внимателно) за незабавна релаксация.

Алтернативи на лавандулата като средство за сън

Лилавото растение може да е кралицата на съня и релаксиращата терапия, но ако не е вашата чаша чай, изпитвате някои странични ефекти от употребата му или не можете да го приемате поради взаимодействия, трябва да помислите за общо да се избегне. Особено ако някое от следните се отнася за вас:

  • Ако приемате лекарства за Вашето кръвно налягане.
  • Ако ви предстои операция в близко бъдеще.
  • Ако сте бременна или кърмите.
  • Ако имате рак, чувствителен към хормони.
  • Ако приемате други седативни лекарства.

За щастие има някои страхотни алтернативи, които можете да проучите:

Иланг иланг

Изработен от цветовете на растението Cananga odorata, иланг-иланг е известен със своите ползи за релаксация сред другите си качества и дори се използва като ключова съставка в известния парфюм Chanel No.5.

Валериан

Лечебна билка, която е родом от Европа и някои райони на Азия. Валерианът действа успокоително на нервната система, което му помогна да спечели репутацията си на помощник при безсъние и тревожност. Растението обикновено се среща под формата на таблетки, но може да се използва и като масло.

Лайка

Обикновено използвана като запарка от чай, лайката е релаксираща напитка с множество ползи за здравето. Твърди се, че няколко глътки намаляват безпокойството, помагат при безсъние и могат да помогнат за намаляване на стомашните оплаквания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com