Защо чаят от мента е перфектен за проблеми със стомаха?

12554
Защо чаят от мента е перфектен за проблеми със стомаха?
Снимка: Myriams-Fotos / Pixabay

Ако имате стомашно разстройство, инстинктът ви води да смучете ментов бонбон или да си сварите чаша успокояващ чай от мента. Въпреки това, докато ментовият бонбон може да помогне при някои храносмилателни състояния като лошо храносмилане и газове, то може да има някои странични ефекти - киселини в стомаха, дължащи се на гастроезофагеална рефлуксна болест.
Проучване от 2011 г. показва защо ментата може да помогне на хора със синдром на раздразненото черво.

Съединенията в ментата всъщност активират противоболков канал в дебелото черво. Този канал, наречен TRPM8 може да намали болката, свързана с консумацията на някои пикантни храни като горчица или чили. Множество други проучвания потвърждават, че ментовото масло е полезно за лечение на синдром на раздразненото черво.

Ментата е ароматно хибридно растение, което е съчетание от мента и водна мента. Листата на растението съдържат етерични масла като ментон, лимонен и ментол, които придават онзи специфичен ментов вкус и охлаждащо усещане. Те са и причината за многобройните ползи за здравето.

Чай от мента - кой ТРЯБВА да го пие

Чай от мента
Чаят от мента помага за облекчаване и борба с много храносмилателни оплаквания. Приготвя се чрез заливане с гореща вода върху сушени или пресни листа от мента. Или, ако предпочитате, можете да го оставите да престои до 24 часа в хладилника, за да приготвите студен сварен чай от мента.

Как чаят от мента облекчава храносмилателните проблеми?

Ето кои са основните ползи за здравето

1. Антивъзпалителни свойства
Проучвания разкриват, че ментолът, открит в ментовото масло, може да действа като противовъзпалително средство, което помага за успокояване на храносмилателната система. Затова капсули с масло от мента често се приемат от хора, които страдат от синдром на раздразненото черво, както и от стомашни болки, подуване на корема и газове. Пиенето на чай от мента е естествен начин за приемане на мента във вашата диета, което ще ви помогне да облекчите симптомите си.

2. Антимикробни и антибактериални свойства
Чаят от мента може да помогне в борбата с инфекциите, причинени от гъбички, бактерии или вируси благодарение на антибактериалните и антимикробните свойства на ментата.

3. В ментата няма кофеин
Кофеинът е стимулант, за който е доказано, че стимулира подвижността на храносмилателния тракт. Изборът на чай без кофеин, като този от мента, е по-добра алтернатива за тези, които страдат особено от диария или подобни храносмилателни проблеми.

4. Спазмолитични свойства
Ментолът, открит в ментовото масло, има спазмолитични свойства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на синдром на раздразненото черво като подуване на корема, чрез намаляване на мускулните контракции.

5. Ментата намалява стреса и успокоява
Тъй като ментата има спазмолитични свойства, намалява мускулните спазми в червата и действа и като общ мускулен релаксант. Стресът е основен фактор, който допринася за проблеми с храносмилането. Колкото по-стресирани и напрегнати ставаме, толкова по-големи проблеми имаме с храносмилането.

Чай от мента – 8 ползи, за които не сте предполагали

Кога и как да пием чай от мента?

Може да пиете чай от мента по всяко време на деня, макар най-полезно е да го правите след хранене, за да облекчите храносмилането. Може да си направите чай с помощта на пакетчета мента или от насипни листа според вкусовите си предпочитания. Ето няколко съвета какво може да добавите, за да се възползвате изцяло от ползотворните ефекти на ментата:

*  джинджифил и/или канела
Ако добавите тези съставки, не само ще се радвате на експлозия от аромати, но и ще се възползвате от допълнителните свойства на джинджифила и канелата, които също облекчават храносмилателните проблеми.
* лимон
Винаги добавяйте резени пресен лимон, които ще ви помогнат да подобрите аромата и вкуса на вашия чай. Добре е да ги консумирате по-рано през деня за повишаване на настроението и концентрацията през деня.
* зелен чай
Ако имате нужда от кофеин в чая, добавете зелен чай към вашия чай от мента.
* мед
Добавянето на мед е особено полезно, особено ако не се чувствате добре и имунната ви система се бори с неразположение, подобно на настинка. Медът притежава антисептични свойства и помага за намаляване на възпалението. Ако е възможно, опитайте да изберете местен суров мед, който е по-полезен от този от супермаркета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com