Защо е важно да ядем бобови растения редовно?

19755
Защо е важно да ядем бобови растения редовно?
Снимка: iStock/Guliver

През 2019 година ООН обяви датата 10 февруари за ден на бобовите растения. Това бе направено с цел да се насърчи тяхното отглеждане, защото те имат способността да подобряват плодовитостта на почвата и така увеличават производителността в селските райони.

Сред най-известните бобови култури у нас са различни видове на зрелия боб – бял, червен, шарен, както и зелен фасул, грах, нахут, леща, соя фъстъци и други. Всички те са един от основните източници на протеини и са богати на много витамини, минерали, фибри, полезни мазнини, белтъчини и т.н.

Ползи от бобовите култури

Ползите на бобовите култури са много за нас хората. Те са естествената и натурална растителна храна, с която всеки може да замени месото и месните продукти, ако избягва тяхната консумация. Освен това чрез бобовите растения човек си набавя и много аминокиселини - хранителни вещества, които са много важни за изграждането на ензимите и хормоните, отговорни за доброто здраве на имунната система.

Зеленчук ли е бобът? Всичко, което трябва да знаем за него

Високото съдържание на фибри в бобовите култури и по-специално разтворимите влакнини, образуват защитен гел в стомашно-чревния тракт, като така помагат за намаляване нивата на холестерола в кръвта. Съдържанието на протеини в тях е в границите от 20% до 45%, което ги прави изключително полезни особено за веганите и вегетарианците, защото това е техният основен източник на белтъчини.

Като изключим фъстъците и соята, всички останали бобови растения са с много ниско съдържание на мазнини, което ги прави и една нискокалорична храна. В една порция от около половин чаша се съдържат само 115 килокалории.

Бобовите растения са богати и на много витамини и минерали. Те съдържат така важните витамини от групата В – В1, В2, В3, В5 и В9, които са водоразтворими и са отговорни за нормалното протичане на метаболитните процеси в организма и освобождаването на енергия. Сред основните минерали, които те съдържат, са така важните за нашето здраве калий, калций, матнезий, фосфор, селен, цинк, желязо и манган. Калцият е отговорен за здравето на костите, докато желязото отговаря за правилния синтез на хемоглобин в кръвта. Цинкът и хромът от своя страна участват в метаболизма на мазнините и въглехидратите, а селенът отговаря за антиоксидантната активност на нашето тяло.

Сокът, който пропъжда ДИАБЕТА веднъж завинаги

Учените препоръчват употребата на бобови растения дори при захранването на малките деца, като разбира се това е добре да става постепенно. В началото може да им се дава пюре от леща или грахова крем супа. След като свикнат може да продължите да им давате и добре сварени бобови зърна, като наблюдавате те да не предизвикат някакви стомашно-чревни оплаквания и колики.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com